search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:47
MENU CLOSE

Εξάμηνη παράταση μνημονίου και βλέπουμε…

05.12.2014 06:42
Εξάμηνη παράταση μνημονίου και βλέπουμε… - Media

Η παράταση του 2ου ελληνικού προγράμματος είναι προ των πυλών και το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι η διάρκειά της. 

 
 
(Αναδημοσίευση από Real.gr/ Θάνος Αθανασίου)
 
Η παράταση του 2ου ελληνικού προγράμματος είναι προ των πυλών και το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι η διάρκειά της. Όποια όμως και αν επισήμως αποφασιστεί να είναι αυτή, οι αρχές μπορούν να ζητήσουν τον τερματισμό της χρονικής περιόδου, μόλις λάβουν το compliance report – την έκθεση συμμόρφωσης – από την τρόικα για την πιστοποίηση της τήρησης των προαπαιτούμενων. 

Οι τάσεις αυτή τη στιγμή στα κράτη μέλη είναι δύο:
να θεσμοθετηθεί μια μεγάλη παράταση 6 μηνών ως ενός έτους ή
να θεσμοθετηθεί μια πολύ μεγάλη παράταση 12 ως 18 μηνών

Κανείς δεν μιλάει για μικρά χρονικά διαστήματα, αν και στο τραπέζι έχει πέσει και μια τρίτη επιλογή:
3) τα συνεχόμενα ανανεώσιμα τρίμηνα – ιδέα που δεν έχει και πολλούς υποστηριχτές. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:
να έχει υπάρξει stuff level agreement μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας, 

να καλύπτεται το διάστημα που το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα και η ΕΕ δεν έχει (Q2 2016)

να δίνεται αρκετός χρόνος στις “αργές στα γραφειοκρατικά” ελληνικές αρχές για να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία (το stuff level agreement)

Για τον 4ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος το συνολικό αντίστοιχο διάστημα, από την 1η κάθοδο της τρόικας και ως το compliance report κράτησε 11 μήνες. Ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευθεί ότι το 5ο review δεν θα κρατήσει τόσο, όμως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε 1η Σεπτεμβρίου με τις προκαταρκτικές συζητήσεις στο Παρίσι και μέχρι στιγμής έχουν περάσει 3,5 μήνες. 

Στην πράξη ότι και αν αποφασίσουν οι εταίροι τη Δευτέρα, το κλειδί είναι στο χέρι της Αθήνας. Αν αποφασίσει να νομοθετήσει σύντομα μπορεί να αιτηθεί γραμμής πιστώσεων ECCL σύντομα, αν όχι οι εταίροι θα περιμένουν όσο χρειαστεί. 

Είναι απόλυτα βασικό ότι η παράταση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών και τα κοινοβούλια κλείνουν στις 18 του μήνα, ημέρα Πέμπτη και πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Άρα αν το staff level agreement έρθει όπως το περιμένει κοινοτικός αξιωματούχος στις 14 Δεκεμβρίου, τότε το euro working group θα συνεδριάσει και πάλι για να αξιολογήσει την συμφωνία και να αποστείλει τα έγγραφα στα εθνικά κοινοβούλια προς ψήφιση. Δεν χρειάζεται νέο eurogroup και η όποια διευθέτηση μπορεί να γίνει με τηλεδιάσκεψη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:45