05/04/2020 14:11:08

Αϊβαλί: Πέρα μακριά, στα παράλια της νοσταλγίας μας...

Αϊβαλί: Πέρα μακριά, στα παράλια της νοσταλγίας μας... - Media


Soloup
Αϊβαλί
Εισαγωγικό σημείωμα:
Bruce Clark
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 444

Μέσα από έναν καταιγισμό εικόνων που το ύφος τους προσαρμόζεται ανάλογα με το συναίσθημα του χρόνου, ο Soloup μάς χαρίζει ένα εξαιρετικό ελληνικό graphic novel

Έχοντας ήδη πίσω του 13 άλμπουμ με γελοιογραφίες και μια υποδειγματική εργασία για τα ελληνικά comics, ο Soloup στρέφει το βλέμμα του και το πενάκι του στην εσωτερικότητά του.

Πελαγωμένος σε πέλαγος που δεν ενώνει, μα χωρίζει, ανάμεσα σε δυο κόσμους σκληρά δοκιμασμένους, όπου επικράτησε το μίσος, αναζητώντας – ταξιδιώτης του εαυτού του – τη δική του περιπλανώμενη ζωή σε περασμένους τόπους, εικόνες, μνήμες, ερείπια, ξεχασμένους δρόμους, διηγήσεις, αισθήματα, ταξιδιώτης στο σκόρπιο του παρελθόν, έρχεται αντιμέτωπος με τα υλικά της μοίρας του. Πόσο εύκολο είναι να αποβιβαστείς στον δικό σου κόσμο, να ταξιδέψεις στα μέρη σου, να ακούσεις τη δική σου φωνή και τελικά να βρεθείς καταμεσής της ύπαρξής σου;

Τον ρόλο της ιστορίας, της μνήμης του αισθήματος που περνά από γενιά σε γενιά συμβουλεύεται σε αυτό το δικό του ταξίδι ο ταξιδιώτης - αφηγητής. Μόνος με τον εαυτό του και τις σκέψεις του, τις αγωνίες του, μετέωρος ανάμεσα στο καταιγιστικό παρόν και το υπομονετικό παρελθόν, δηλαδή μετέωρος στον δικό του χρόνο, ο Soloup, προκειμένου να μιλήσει για τον εαυτό του ή στον εαυτό του, αλλάζει τα πάντα. Έτσι, οι μικρές ιστορίες μεγαλώνουν, τα αφηγηματικά μέσα επιστρατεύονται στο σύνολό τους και όλα αυξάνονται μέσα στις απαιτήσεις ενός graphic novel.

Ο ταξιδιώτης - αφηγητής αναζητά την εσωτερικότητά του, το παρελθόν, τη δική του ταυτότητα από την Κρήτη ώς τη Μυτιλήνη. Απέναντι το Αϊβαλί, ένα μπουγάζι δρόμος – ο ταξιδιώτης βουρκώνει μέσα του. Ξυπνούν παλιές διηγήσεις, ξεθωριασμένες μνήμες, ξενιτεμένες φωτογραφίες, όλα γίνονται συναισθήματα που τον καλούν απέναντι σε έναν γενέθλιο τόπο – άγνωστο κι αγνώριστο. Σε ένα ταξίδι της μιας μέρας ο αφηγητής ξαναζεί μέσα από την πιο δραματική ιστορική συγκυρία του νεότερου ελληνισμού, τη μικρασιατική τραγωδία, μια πραγματικότητα που δεν παλεύεται με καμιάν ιδεολογία που βάζει εύκολα τάξη στον κόσμο και λογαριάζει το δίκιο ευκολότερα.

Μαζί του στο Αϊβαλί, τον υποδέχονται τέσσερις ξεχωριστοί Αϊβαλιώτες: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη - Μολυβιάτη κι ένας Τούρκος, ο Αχμέτ Γιορουλμάζ. Η Μικρασία, ο μεγάλος καημός της σύγχρονης Ελλάδας, η ανοιχτή κι αγιάτρευτη πληγή, η γη των δικών μας παππούδων, ένας κόσμος βίαια ξεριζωμένος που παλεύει να υπάρξει μέσα από τις μνήμες ανθρώπων χαμένων στο δαιδαλώδες παρόν τους... Ο Soloup αποδεικνύεται μάστορας της αφήγησης, καθώς εικόνες και συναισθήματα του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν στο παρόν, στο προσκήνιο της ιστορίας μας, στην καθημερινότητά μας, στην ίδια μας τη ζωή που συνεχίζει μέσα στο χάος της ατομικής και ιστορικής μας ύπαρξης. Μέσα από έναν καταιγισμό εικόνων που το ύφος τους προσαρμόζεται ανάλογα με το συναίσθημα του χρόνου, ο Soloup μάς χαρίζει ένα εξαιρετικό ελληνικό graphic novel, μιαν απαιτητική αφηγηματικά ιστορία, που μας συνδέει με την ανάγνωση της καταγωγής, εκεί που ο αέρας σφυρίζει αλλιώς και τα ταξίδια κυλούν στη σιωπή – πέρα μακριά, στα παράλια της νοσταλγίας μας, στην προσωπική μας πατρίδα.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.