search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ…

26.01.2015 22:00
oldphotossp2201alogo1422296700.jpg

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει το Grexit και λιγότερο απ’ όλους οι ίδιοι οι Έλληνες. Το 74% των πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει το Grexit και λιγότερο απ’ όλους οι ίδιοι οι Έλληνες. Το 74% των πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ.

Παράλληλα, όμως, οι Γερμανοί υπονοούν ότι, αντίθετα με το 2012, η ευρωζώνη είναι τώρα σε καλύτερη θέση για να αντέξει μια ελληνική αποχώρηση:

Υπάρχει μηχανισμός διάσωσης, οι τράπεζες της Ευρώπης είναι σε καλύτερη κατάσταση και, μετά το κούρεμα του 2011, πάνω από τα 3/4 του ελληνικού χρέους είναι στον επίσημο τομέα (σ.σ.: κράτη), πράγμα που μειώνει τους φόβους για τυχόν ντόμινο.

Όλα αυτά, όμως, σημαίνουν ότι το ρίσκο ενός Grexit είναι τώρα ανάλογο με το μικρό μέγεθος της χώρας όσον αφορά το ποσοστό της στο ΑΕΠ της ευρωζώνης (2%); Όχι!

Ένα Grexit θα ήταν κακό για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν κακό και για την ευρωζώνη.

Από την πλευρά της ευρωζώνης, η ζυγαριά μεταξύ πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων είναι επίσης δυσμενής, αν και λιγότερο από το 2012. Το προτιμότερο σενάριο, δηλαδή, είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ.

Το βασικό κέρδος για τους πιστωτές της Ελλάδας από ένα Grexit θα ήταν αυτό της πειθαρχίας και του παραδειγματισμού. Μια αποχώρηση θα έδειχνε στα υπόλοιπα μέλη του κλαμπ του κοινού νομίσματος ότι είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τους κανόνες, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε «ανυπότακτους» πολιτικούς σε άλλες χώρες στην περιφέρεια.

Ο κίνδυνος μια αποχώρηση της Ελλάδας να προκαλούσε μια ευρύτερη διάλυση είναι μικρότερος απ’ ό,τι το 2012 χάρη στους διάφορους νέους αμυντικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης και της ετοιμότητας της ΕΚΤ να προστρέξει στη βοήθεια μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης αγοραστών για τα κρατικά της ομόλογα.

Παρ’ όλα αυτά, ένα Grexit θα αποτελούσε σοκ διαρκείας για την ευρωζώνη. Οι αρνητικές του επιπτώσεις σε μια ήδη αναιμική οικονομική ανάρρωση θα προκαλούσαν πτώση του ΑΕΠ και στις υπόλοιπες χώρες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το Grexit θα συνέτριβε την αρχή ότι «η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα είναι παντοτινή». Ως φυσική συνέπεια θα ακολουθούσε ένα ξεπούλημα στα ομόλογα άλλων χωρών που θα θεωρούνταν επικίνδυνες για μελλοντική έξοδο.

Ίσως η ευρωζώνη να είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει το Grexit, όμως το κόστος μιας εικόνας της νομισματικής ένωσης που μπορεί να διασπαστεί, θα υπερέβαινε το οποιοδήποτε κέρδος της επιβολής πειθαρχίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:10