search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:04
MENU CLOSE

BBC: Η Ελλάδα, το επικίνδυνο παιχνίδι και η «Κόκκινη Άνοιξη»

02.02.2015 10:14
BBC: Η Ελλάδα, το επικίνδυνο παιχνίδι και η «Κόκκινη Άνοιξη» - Media

Τον φόβο των Ευρωπαίων, πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει και άλλα αντίστοιχα κόμματα στην εξουσία, διαβλέπει σε εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα το BBC.

Τον φόβο των Ευρωπαίων, πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει και άλλα αντίστοιχα κόμματα στην εξουσία, διαβλέπει σε εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα το BBC.

Το νέο εκτενές άρθρο του BBC, για την Ελλάδα, μιλά για τις πρώτες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να έχει και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι» τονίζει «και η απόφασή τους δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μπορεί να ισχυροποιήσει τα αντισυστημικά κόμματα και αλλού στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία είναι ευρωσκεπτικιστικά».

«Έτσι» συμπληρώνει «μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, η σύνδεση της αποπληρωμής του με τους δείκτες ανάπτυξης και η χαλάρωση των όρων του προγράμματος διάσωσης με αντάλλαγμα τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων».

Εδώ όμως, εντοπίζει και το πρόβλημα το BBC. «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πουλήσει την οποιαδήποτε συμφωνία στους ψηφοφόρους. Στην προεκλογική του εκστρατεία, υποσχέθηκε πως η πρώτη μέρα της κυβέρνησής του είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας. Υποσχέθηκε ακόμα ότι το χρέος της χώρας θα μειωθεί. Στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει χαλάρωση της λιτότητας».

«Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες, φοβούνται πως αν βοηθήσουν την Αθήνα, άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα έρθουν και θα ζητήσουν βοήθεια για το χρέος τους και με τα προγράμματα λιτότητας.» σημειώνει το BBC.

«Η Ισπανία, χαρακτηριστικά, θα παίξει σκληρό παιχνίδι. Έχει να αντιμετωπίσει την εκλογική πρόκληση των Podemos, ένα κόμμα όμοιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο, ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε «ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να φυσά στην Ευρώπη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δεν θα δεχθεί ο,τιδήποτε που ενισχύει τη ριζοσπαστική αριστερά στην Ισπανία. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να δώσουν κανένα σημάδι υποχώρησης μπροστά σε αυτό που ονομάζουν «Κόκκινη Άνοιξη». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα κάνουν ο,τιδήποτε για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ό, τι και αν λένε δημοσίως, φοβούνται ότι μια ελληνική έξοδος θα είναι η αρχή απρόβλεπτων συνεπειών που θα ταράξουν συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα υποσκάψουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης.»

«Χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμό, η ενότητα της Ευρωζώνης δοκιμάζεται» καταλήγει το άρθρο του BBC, το οποίο διαβλέπει πως αυτός είναι ο λόγος που Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξομολογείται σε  κατ’ ιδίαν συναντήσεις πως «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσο και εκείνες των μαύρων ημερών του 2011 και 2012».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:04