search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Με τα «νταούλια» του Χ.Α. ξεκίνησαν οι… «χοροί»

03.02.2015 18:53
Με τα «νταούλια» του Χ.Α. ξεκίνησαν οι… «χοροί» - Media

Όπως λένε οι σοφοί αναλυτές και οικονομολόγοι, οι αγορές προεξοφλούν τα θετικά νέα! Και αυτά δεν είναι άλλα από τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν πλέον καθημερινά οι προτάσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τις εναλλακτικές διαχείρισης του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο χωρίς να επιβαρύνει την κοινωνία.

 
Όπως λένε οι σοφοί αναλυτές και οικονομολόγοι, οι αγορές προεξοφλούν τα θετικά νέα! Και αυτά δεν είναι άλλα από τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν πλέον καθημερινά οι προτάσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τις εναλλακτικές διαχείρισης του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο χωρίς να επιβαρύνει την κοινωνία.

Οι σχεδιασμοί για το χρέος βρίσκουν πλέον όλα και περισσότερα ευήκοα ώτα σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνοντας όλο και πιο κοντά μια συμφωνία προς όφελος όλων.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι αντιδράσεις των αγορών το τελευταίο διήμερο, που έφεραν σχεδόν 7 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά και το χθεσινό «πάρτυ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα κέρδη του γενικού δείκτη ήταν τα υψηλότερα τα τελευταία 3,5 χρόνια, αφού τον ώθησαν κατά 11,27% για να κλείσει στις 840,57 μονάδες.

Θετικά μηνύματα στάλθηκαν προς κάθε κατεύθυνση με τα κέρδη του δείκτη των Τραπεζών που ενισχύθηκε κατά 17,96%, αλλά και του ftse/Large Cap ο οποίος ενισχύθηκε κατά 12,46% τερματίζοντας στις 263,78 μονάδες.

Υψηλός ήταν και ο ημερήσιος τζίρος, αφού διαμορφώθηκε σε 219,1 εκατομ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών «απογειώθηκε» στα 408.564.515 τεμάχια. Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υπολογίσθηκε σε 51,1 δισ. ευρώ, ενώ από τους 147 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 109 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 30 υποχώρησαν ενώ 8 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Δεν ήταν όμως μόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο που κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη, αλλά και όλες οι χρηματιστηριακές αγορές που αποτιμούν θετικά το κλίμα μεταστροφής ειδικά στην ευρωζώνη.

Όλοι συνειδητοποιούν πλέον ότι η διαπραγμάτευση αποκτά χαρακτηριστικά πραγματικής διαπραγμάτευσης με θέσεις και προτάσεις, με αποτέλεσμα να έρχεται όλο και πιο κοντά η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Αναλυτές, εντός και εκτός συνόρων, υπογράμμιζαν ότι οι κατηγορηματικές δηλώσεις ότι δεν θα ανατραπούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συντελεστεί, αλλά και η ρεαλιστική πρόταση της κυβέρνησης για την ανταλλαγή του χρέους με ομόλογα διττών χαρακτηριστικών, σε συνδυασμό με τη δέσμευση  εκτέλεσης προϋπολογισμών λελογισμένα πλεονασματικών με έμφαση στη συστηματική προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής, «κέρδισαν» και κυρίως ηρέμησαν τις αγορές.

Όλοι πλέον εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές για μια νέα συμφωνία χωρίς την τρόικα, καθώς και ένα νέο πλαίσιο «χαλαρότερο» για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την εκπλήρωση των νέων δεσμεύσεών της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:48