search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:28
MENU CLOSE

Η αυτοκρατορία του Μέρντοχ κλονίζεται!

24.07.2011 14:00
Η αυτοκρατορία του Μέρντοχ κλονίζεται!  - Media

Χιονοστιβάδα οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλο­πών που πραγματοποιούσε η εφημερίδα «News of the World» του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Οι αλ­λεπάλληλες συλλήψεις στελεχών του εκδοτικού συγκροτήματός του δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την κατακραυγή στη Βρετανία

Χιονοστιβάδα οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλο­πών που πραγματοποιούσε η εφημερίδα «News of the World» του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Οι αλ­λεπάλληλες συλλήψεις στελεχών του εκδοτικού συγκροτήματός του δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την κατακραυγή στη Βρετανία, όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα την επιρροή του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του Μέρντοχ.

Η πιο εντυπωσιακή σύλληψη ήταν βέβαια της Ρεμπέκα Μπρουκς, που φαίνεται ότι έχει παίξει κορυφαίο ρόλο στο σύστημα των υποκλοπών, αλλά εκείνο που προκαλεί κυρι­ολεκτικά κατάπληξη είναι η βαθιά διασύνδεση κορυφαίων αξιωματικών της βρετανικής αστυνομίας με το συγκρότημα του Μέρντοχ.

Οι υποκλοπές έδιναν κι έπαιρναν για χρόνια και η ηγεσία της Σκότλαντ Γιαρντ ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά, δηλα­δή στις δωροδοκίες και άλλες παροχές του συγκροτήματος, ώστε να κάνει τα στραβά μάτια!

Τη στιγμή που αυξάνονται οι φωνές για δικαστική έρευνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει την έδρα της η επι­χείρηση του Μέρντοχ, οι μετοχές του πέφτουν κατά 6% στη Βρετανία και κατά 7% στην Αυστραλία, προκαλώντας απώ­λειες δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Δωροδοκίες

Η Ρεμπέκα Μπρουκς συνελήφθη την Κυριακή και αργό­τερα αφέθηκε ελεύθερη, αλλά η θέση της σίγουρα θα επι­βαρυνθεί από τα στοιχεία που προκύπτουν. Πάταγο όμως προκάλεσε η παραίτηση του επικεφαλής της μητροπολιτι­κής αστυνομίας του Λονδίνου σερ Πολ Στίβενσον, μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε δωροδοκηθεί και αυτός…

Ο Στίβενσον έμεινε σε πολυτελές συγκρότημα με λεφτά του ομίλου του Μέρντοχ για να αναρρώσει έπειτα από… κάταγμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκρότημα διηύθυνε εταιρεία ενός πρώην υποδιευθυντή της «News of the World», της εφημερίδας που ο Μέρντοχ αναγκάστηκε να κλείσει την περασμένη Κυριακή, ενώ το ίδιο στέλεχος είχε εργαστεί ως σύμβουλος στη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου…

Δηλαδή ανώτατα στελέχη του Μέρντοχ πηγαινοέρχονταν ανάμεσα στη διεύθυνση των εφημερίδων του και σε κρίσι­μες θέσεις της… αστυνομίας, για να μπορούν να θάβουν τις ανακρίσεις που έπρεπε να είχαν διεξαχθεί όλα αυτά τα χρό­νια για τις χιλιάδες των υποκλοπών!

Περίπου 11.000 χειρόγραφες σελίδες, στις οποίες περι­λαμβάνονται στοιχεία για 4.000 προσωπικότητες της πολι­τικής, του αθλητισμού, του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και αξιωματικοί της αστυνομίας και θύματα διαφόρων εγκλη­μάτων, βρίσκονταν για τέσσερα χρόνια στα αρχεία της Σκότ­λαντ Γιαρντ και δεν ερευνήθηκαν, γιατί όσοι έπρεπε να δια­τάξουν τις έρευνες… δωροδοκούνταν από τον Μέρντοχ.

Όλα αυτά τα χρόνια, κορυφαίοι αστυνομικοί διαβεβαίω­ναν τη Βουλή, τα δικαστήρια, δικηγόρους και θύματα υπο­κλοπών ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για ευρύτατη επιχείρη­ση υποκλοπών, αλλά ότι απλώς υπήρχε ένας δημοσιογράφος και ένας ιδιωτικός αστυνομικός, οι οποίοι είχαν συλληφθεί, άρα επρόκειτο για… μεμονωμένο επεισόδιο.

Τώρα, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις αλλά και οι ομολο­γίες αξιωματικών της αστυνομίας ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την υπόθεση, ανατρέπουν τα δεδομένα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας αποκαλύφθηκε ότι συναντή­θηκε όλα αυτά τα χρόνια 18 φορές με στελέχη του Μέρντοχ. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα και τις δικές του συναντήσεις με τα στε­λέχη του Μέρντοχ, με τον ίδιο και την περιβόητη Ρεμπέκα Μπρουκς.

Η Σκότλαντ Γιαρντ θα υποστεί τώρα τη διαδικασία της δικα­στικής έρευνας για να αποκαλυφθούν όλες οι διασυνδέσεις. Ο Αντι Xάιμαν, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα για τις υποκλοπές, συνέτρωγε με στελέχη του Μέρντοχ, ενώ η μονάδα του υποτίθεται ότι διεξήγαγε έρευνα…

Το ωραίο είναι ότι όταν ο Χάιμαν εγκατέλειψε την αστυ­νομία προσελήφθη για να γράφει σε δική του στήλη στους «Τάιμς» του Λονδίνου, που είναι μια ακόμη εφημερίδα του συγκροτήματος Μέρντοχ.

Αλλά και ο Ουόλις, που ήταν υποδιευθυντής της «News of the World » προσελήφθη αργότερα από τη Σκότλαντ Γιαρντ για να προσφέρει συμβουλές… στρατηγικού επιπέδου σε θέματα υποκλοπών.

 

Νεκρός δημοσιογράφος

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του o Σον Χορ, πρώην δημοσιογρά­φος της εφημερίδας «News of the World », ο οποίος σε δηλώ­σεις του πέρυσι είχε ισχυριστεί πως ο νυν διευθυντής επικοι­νωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Άντι Κούλσον και πρώην εκδότης του γνώριζε για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο Χορ στις συνεντεύξεις του είχε πει πως ο Κούλσον όχι μόνο ήξερε, αλλά είχε ζητήσει κι από τον ίδιο να «ακολουθήσει» πα­ρόμοιες πρακτικές. Παρ’ όλα αυτά, όταν κλήθηκε να καταθέσει στη Σκότλαντ Γιαρντ δεν κατάφερε να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την «Guardian», ο Χορ αντιμετώπιζε προβλήμα­τα με το ποτό, ενώ η αστυνομία, που εξετάζει τον θάνατό του, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο θάνατός δεν φαίνεται ύπο­πτος. Η έρευνα συνεχίζεται».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:28