search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 12:48
MENU CLOSE

Στα ύψη τα αέρια του θερμοκηπίου

19.10.2011 07:13
Στα ύψη τα αέρια του θερμοκηπίου  - Media

Παρά τη συνεχιζόµενη ρητορική σε διεθνές επίπεδο για την ανάγκη της µείωσης των αερίων του θερµοκηπίου και τις συναφείς διεθνείς διασκέψεις για την αναβάθµιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο (οι οποίες τελικώς εκφυλίζονται σε παζάρεµα επί της εµπορίας των δικαιωµάτων εκποµπών), τα πράγµατα φαίνεται να χειροτερεύουν.

Παρά τη συνεχιζόµενη ρητορική σε διεθνές επίπεδο για την ανάγκη της µείωσης των αερίων του θερµοκηπίου και τις συναφείς διεθνείς διασκέψεις για την αναβάθµιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο (οι οποίες τελικώς εκφυλίζονται σε παζάρεµα επί της εµπορίας των δικαιωµάτων εκποµπών), τα πράγµατα φαίνεται να χειροτερεύουν.

Σύµφωνα µε µια νέα έκθεση µε τίτλο «Μακροπρόθεσµη τάση στις παγκόσµιες εκποµπές CO2» που εκπονήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αρµόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, οι παγκόσµιες εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 45% µεταξύ 1990 και 2010, αγγίζοντας µεταξύ του 2009 και του 2010 το πρωτοφανές επίπεδο των 33 δισεκατοµµυρίων τόνων παγκοσµίως.

Όπως επισηµαίνεται στην παραπάνω µελέτη, η ανάπτυξη των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και των πυρηνικών και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή και µεταφορές, ιδίως στις αναπτυσσόµενες χώρες. Η παγκόσµια οικονοµική ύφεση και η κατάρρευση του πρώην ανατολικού µπλοκ είναι από τους βασικούς παράγοντες της συγκράτησης των εκποµπών τα τελευταία χρόνια.

Σε γενικές γραµµές οι χώρες που δεσµεύονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο έχουν µειώσει ελαφρώς τις εκποµπές τους, αλλά τα επίπεδα παραµένουν υψηλά λόγω των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να είναι ο νούµερο ένα παγκόσµιος ρυπαντής, και των ανερχόµενων οικονοµιών, όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι ΗΠΑ παράγουν 16,9 τόνους CO2 κατά κεφαλήν, νούµερο υπερδιπλάσιο των 8,1 τόνων της Ευρώπης. Στην Κίνα οι εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε 6,8 τόνους κατά κεφαλήν. Πάντως, την εξεταζόµενη εικοσαετία η Ευρώπη µείωσε τις εκποµπές της κατά 7% και η Ρωσία κατά 28%. Οι ΗΠΑ τις αύξησαν κατά 5%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 12:48