search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09.2026 05:15
MENU CLOSE

Υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s

13.07.2012 06:16
Υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες από Α3 σε Βaa2, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές. Στο μεταξύ, η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της υποστηρίζει πως η Ιταλία και στη συνέχεια η Ιρλανδία θα είχαν περισσότερα κίνητρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το κοινό νόμισμα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες από Α3 σε Βaa2, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές.

Ως αιτίες της υποβάθμισης ο οίκος αναφέρει τη διάχυση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα και την Ισπανία.

«Η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου μόλυνσης από την Ελλάδα και την Ισπανία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει πως παράγοντες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την Ιταλία να επιτύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων της, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της από τις αγορές.

Bank of America: H Ιταλία θα είχε τους περισσότερους λόγους να αποχωρήσει από το ευρώ

Η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της υποστηρίζει πως η Ιταλία και στη συνέχεια η Ιρλανδία θα είχαν περισσότερα κίνητρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο οικειοθελούς αποχώρησης χωρών από την Ευρωζώνη, ενώ θεωρείται πως το Βερολίνο θα προσπαθούσε να κρατήσει αρτιμελή την ευρωζώνη, καθώς λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα της οικονομίας του θα αντιμετώπιζε μια σειρά προβλημάτων, όπως αδύναμη ανάκαμψη και υψηλότερο κόστος δανεισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09.2026 02:34