ΠΕΜΠΤΗ 05.02.2026 09:18
MENU CLOSE

Αντιμνημονιακό το βραζιλιάνικο κυβερνών κόμμα

17.12.2012 19:00

Αντίθετη στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εμφανίστηκε η ηγεσία του PT, του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας, κατά τη συνάντηση της με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα

Ο πρόεδρος του PT (Κόμμα των Εργατών – Partido dos Trabalhadores) Ρούι Φαλκάου (Rui Falcão), γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, όπως είπε, το που μπορεί να οδηγήσει ο ακραίος φιλελευθερισμός, εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις των δύο χωρών, όσο και των δύο κομμάτων, να ενδυναμωθούν και να μπορέσουν, μέσα από πολιτικές αλληλεγγύης, να βοηθήσουν τη χώρα μας. 

Η ηγεσία του PT ήταν σαφής ως προς το ότι, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελεί λύση. 

Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η Βραζιλία, 10 χρόνια πριν, κατάφερε, από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Το μήνυμα, είπε, που πρέπει να βγει «είναι πως η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας – ακραία, βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη, όπως τη χαρακτήρισε – δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις». 

Και στο πλαίσιο αυτού, που στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ονομάζουν ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε πως «είναι πολύ κρίσιμο σε έναν πολυπολικό κόσμο να έχουμε τη στήριξη μιας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης όπως η Βραζιλία». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν και για τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη Βραζιλία σε σχέση με τη στέγη, τη στήριξη της οικογένειας και τη φορολογία.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε επίσης με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων της Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών Βραζιλίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με εκπροσώπους του μεγαλύτερου κινήματος ακτημόνων που αριθμεί περί τα 5,5 εκατομμύρια μέλη. 

Ο κ. Τσίπρας, χθες το βράδυ, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν και δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη Βραζιλία.

ΠΕΜΠΤΗ 05.02.2026 09:15
Exit mobile version