search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:02
MENU CLOSE

Μπλόκο στα Carrefour για το αλογίσιο κρέας

13.02.2013 14:01
Μπλόκο στα Carrefour για το αλογίσιο κρέας
 - Media

 
Η εταιρεία Μαρινόπουλος ανακάλεσε προληπτικά δύο ύποπτα κατεψυγμένα γεύματα

Ο ΕΦΕΤ επικοινώνησε με τις αντίστοιχες γαλλικές αρχές ζητώντας επίσημη ενημέρωση, αλλά και με ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΟΡΥΛΛΑ
 
«Καλπάζει» και προς την Ελλάδα το σκάνδαλο με το «μαϊμού» μοσχαρίσιο κρέας. Το DNA αλόγου που ανιχνεύεται σε κατεψυγμένα γεύματα έχει σημάνει συναγερμό και στη χώρα μας. Η εταιρεία «Μαρινόπουλος» προχώρησε ήδη σε προληπτική ανάκληση δύο προϊόντων που διακινούνται μέσω του Carrefour και έχουν προέλευση τη γαλλική εταιρεία «Comigel», η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Εκτός ραφιών βρίσκονται ήδη τα «Λαζάνια Μπολονέζ Carrefour 1 κιλού» και τα «Κανελόνια Μπολονέζ Carrefour 600 γρ.» καθώς κρίθηκαν ύποπτα για πιθανή παρουσία αλογίσιου κρέατος.
 
Από τη μεριά του ο ΕΦΕΤ επικοινώνησε τόσο με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση όσο και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Μιλώντας στις «6μέρες» η Μήνα Μπόρη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων εξήγησε ότι άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει. Αλλωστε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ιπποσφαγεία υπήρχαν και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πιερία. «Το ερώτημα είναι για τι άλογα μιλάμε, τι φάρμακα έχουν πάρει, πώς έχουν συντηρηθεί. Οι έλεγχοι πολλές φορές είναι μόνο στα χαρτιά ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εμπορικές σκοπιμότητες είναι τεράστιες» τονίζει ο καθηγητής Βασίλης Κοντός, κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
 
Η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε διάφορες εθνικές κουζίνες. Ειδικά στην Ιταλία πρόκειται για καθημερινό πιάτο. «Μιλάμε για κρέας θηλαστικού, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, αν το πάρουμε διατροφικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» διευκρινίζει η κτηνίατρος Αννα Σούσου. Πέρα από το ζήτημα της παραπλάνησης του καταναλωτή που πλήρωνε το άλογο σαν μοσχάρι, σημαντικό θέμα τίθεται για την ποιότητα του κρέατος που έφτασε σε πολλά ευρωπαϊκά πιάτα.
 
Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θανατώθηκε το ζώο. «Αν μιλάμε για άλογο που ψόφησε ή γέρασε, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά» τονίζει η κ. Σούσου επισημαίνοντας ότι υπάρχουν φάρμακα που κάνουν «εύκολους» τους μικροβιολογικούς ελέγχους. Οσο το ερώτημα της «προέλευσης» των ζώων δεν απαντάται τόσο οι κτηνίατροι υποθέτουν ότι το κρέας που ανιχνεύθηκε θα μπορούσε να προέρχεται και από ζώα του ιπποδρόμου. Η κ. Σούσου τονίζει ότι τα συγκεκριμένα άλογα, όπως και τα άλογα-άλτες, είναι πολύ συνηθισμένο να ντοπάρονται προκειμένου να αποκτήσουν επιδόσεις.   
 
————————————————————————————-
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΪΜΟΥ»-ΒΟΔΙΝΟ

 
Συνάντηση υπουργών ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που ανιχνεύτηκε σε προϊόντα βοοειδών έχει συγκαλέσει για σήμερα στις Βρυξέλλες η ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε. Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση των αναγκαίων μέτρων που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας Τόνιο Μποργκ.

Η σοβαρότητα του θέματος επιτάσσει συμπερίληψή του στην ημερήσια διάταξη της επίσημης συνάντησης των υπουργών γεωργίας των «27» που θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν έχει διατυπώσει τη διευκρίνιση ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της διείσδυσης κρέατος αλόγου στο βόειο όχι ως ζήτημα ασφάλειας της υγείας αλλά ως πρόβλημα επαρκούς σήμανσης.

Η αποκάλυψη της ανίχνευσης αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένα βοδινά μπιφτέκια έγινε στις 15 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας. Τα μπιφτέκια είχαν παρασκευαστεί σε Ιρλανδία και Βρετανία και είχαν διατεθεί σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ μεταξύ των οποίων η -μεγαλύτερη της Βρετανίας- Tesco. Η αλυσίδα ανακοίνωσε προχθές ότι σε ορισμένα από τα κατεψυγμένα της είδη, όπως τα προπαρασκευασμένα σπαγγέτι μπολονέζ, η περιεκτικότητα σε αλογίσιο κρέας ξεπερνούσε το 60%. Στις αλυσίδες γαλλικών σούπερ μάρκετ που απέσυραν προϊόντα περιλαμβάνονται οι Carrefour, Monoprix, Auchan, Casino, Cora και Picard.

Ακολούθησε στη Βρετανία η απόσυρση όλων των παρτίδων κατεψυγμένων λαζανιών και μουσακάδων του ομίλου Findus, έπειτα από σύσταση της γαλλικής προμηθεύτριας εταιρείας Comigel με εργοστάσια στο Λουξεμβούργο. Στην υπόθεση εμπλέκονται Ολλανδοί και Κύπριοι έμποροι ενώ παρά τις διαψεύσεις ακόμα και του πρωθυπουργού της χώρας, πηγές επιμένουν ότι το κρέας αλόγου ήρθε αρχικά από τη Ρουμανία.

Ειδικοί στον τομέα των τροφίμων επισημαίνουν ότι η παγκοσμιοποίηση βοήθησε την ανάπτυξη της βιομηχανίας, διεύρυνε όμως και τα κενά ενισχύοντας τον κίνδυνο νοθείας είτε από αμέλεια είτε προς επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους. Δεν είναι χωρίς βάση ο ισχυρισμός αρκετών από τους γνώστες δραστηριοτήτων μαφιόζικων οργανώσεων ότι εκεί έχουν βρει πεδίο δόξης λαμπρό.
 
Ερση Βατού

 Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 13-2-13 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:02