search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:48
MENU CLOSE

Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου, Βουλγαράκη

07.03.2013 13:40
Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου, Βουλγαράκη
 - Media

Ανακριβή τα «πόθεν έσχες» των τριών πρώην υπουργών, σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών.
Τις υποθέσεις των Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη θα χειριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής
 

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου
 Ημ.δημοσίευσης: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013
 
Στον απόηχο της βαριάς καταδίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» έρχονται στο προσκήνιο τρεις πρώην υπουργοί, οι Πέτρος Δούκας, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης. Στα «πόθεν έσχες» και των τριών εντοπίστηκαν ανακρίβειες και η Εισαγγελία Εφετών προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους. Ο Πέτρος Δούκας είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, αφού η πράξη την οποία φέρεται να διέπραξε εντοπίζεται το 2010, μετά την αυστηροποίηση του σχετικού νόμου. Αντίθετα, οι Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης διώκονται για πλημμέλημα.

Οι υποθέσεις των πρώην υπουργών πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης πριν από περίπου δύο μήνες, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε σε «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η Επιτροπή δεν καλύφθηκε από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι πρώην υπουργοί και έστειλε τους φακέλους στην Εισαγγελία Εφετών.

Η Επιτροπή της Βουλής, εξετάζοντας το «πόθεν έσχες» του Πέτρου Δούκα για το έτος 2010, διαπίστωσε απομείωση της περιουσίας του ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οταν ο Πέτρος Δούκας κλήθηκε να εξηγήσει τι είχε συμβεί, φέρεται να μίλησε για μεταφορά του επίμαχου ποσού σε επενδυτικό λογαριασμό, κίνηση που δεν δηλώθηκε «εκ παραδρομής». Μάλιστα, εμφανίζεται να έχει καταθέσει και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου το… μυστικό κρυβόταν στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε λογαριασμός στο όνομα της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Το ποσό του λογαριασμού άγγιζε τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να έχει δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του 2008, πράγμα που δεν έγινε.
Αρχικά ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λογαριασμός και έκανε λόγο για συκοφαντίες. Στη συνέχεια ανασκεύασε τη θέση του και με υπόμνημα στην Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής παραδέχθηκε πως ο λογαριασμός υπάρχει, αλλά ότι αγνοούσε την ύπαρξή του, καθώς δεν τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του, αφού επρόκειτο για προσωπικά της χρήματα από τον προηγούμενο γάμο της. Τελικά, όμως, ο Γιάννος Παπαντωνίου εμφανίζεται να στηρίζει τον ισχυρισμό πως στον συγκεκριμένο λογαριασμό υπάρχουν χρήματα δικά του και της συζύγου του.

Η λίστα Λαγκάρντ έφερε στο φως ακόμη ένα όνομα, αυτό της Αικατερίνης Πελέκη, πρώην συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη. Η κ. Πελέκη φέρεται να είχε στην τράπεζα HSBC το ποσό των 117.000 ευρώ ως συνδικαιούχος σε off shore εταιρεία. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός παραλήφθηκε και δεν δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν και οι δύο το 2007. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, πάντως, έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του. Τις υποθέσεις των Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη θα χειριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 00:48