ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Το ΣτΕ επιστρέφει αναδρομικά στους ένστολους

21.01.2014 16:12

Με το σκεπτικό ότι οι ένστολοι είναι προσωπικό ειδικής κατηγορίας και μεταχείρισης, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με την απόφασή του ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η απόφαση αυτή που ακυρώνει στην ουσία την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ανατρέπει τον «προγραμματισμό» της κυβέρνησης αφού το ύψος της τρύπας που δημιουργείται εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Η απόφαση του ΣτΕ κατατάσσει τους ένστολους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς ερμηνεύεται ότι δεν μπορεί εκ προϊμίου αυτή να αποτελέσει προάγγελο αντισυνατγματικότητας για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου, που θα κριθούν αυτοτελώς και κατά περίπτωση από τους ανώτατους δικαστές. 

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών, προεδρεύοντος του προέδρου του ΣτΕ, Σωτ. Ρίζου, ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:30
Exit mobile version