search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:29
MENU CLOSE

Βρεφικό γάλα: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το πλαφόν – Τι ζητούν οι εταιρείες και η σύγκριση τιμών με την υπόλοιπη Ευρώπη

24.04.2024 07:00
gala-new

Στο ΣτΕ προσέφυγαν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής.

Ο λόγος για την τιμή του πλαφόν στο βρεφικό γάλα διότι όπως οι ίδιες υποστηρίζουν είναι αυθαίρετη  και κατώτερη του κόστους παραγωγής και διάθεσης… Όλα αυτά τα ζητούν εταιρείες οι οποίες στις αρχές του έτους είχαν τη μεγαλύτερη με διαφορά τιμή πώλησης έως 213% στη χώρα σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το πλαφόν που τέθηκε στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας».

Η παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά το γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας προβλέπει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων.

Για παράδειγμα, σήμερα γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών), ενώ έως τις 29 Φεβρουαρίου επωλείτο στα 26,34 ευρώ (συσκευασία 800 γραμμαρίων), την 1η Μαρτίου η τιμή πώλησης ήταν στα 22,4 ευρώ και στις 27 Μαρτίου στα 21,9 ευρώ, δηλαδή 16,9% φθηνότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τιμή στην οποία παραμένει ακόμα και σήμερα. Αντίστοιχη είναι και η πτώση των τιμών σε γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών) γνωστής εταιρίας, καθώς υποχώρησε από τα 20,57 ευρώ τον Φεβρουάριο στα 17,5 ευρώ την 1η Μαρτίου και στα 17,3 ευρώ στα τέλη του μήνα, μένοντας σταθερή και τώρα.

Θυμίζουμε πάντως ότι τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της επιτροπής ανταγωνισμού η τιμή ανά 100 γρ. προϊόντος στην Ελλάδα ήταν 3,29 έως 3,48 ευρώ, έναντι τιμών 1,23 έως 1,78 στη Φινλανδία (σταθμισμένες τιμές) και 1,11 έως 2,25 ευρώ στη Σουηδία. Τούτο σημαίνει ότι η συσκευασία των 800 γρ. (που είναι η πιο συνηθισμένη) στην Ελλάδα πουλιόταν  προς 26,34 ευρώ ενώ στη Φινλανδία μόλις 9,84 ευρώ.

Σε άλλες χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Γαλλία, το εν λόγω γάλα πουλιόταν  από 1,13 ευρώ (ανά 100 γρ. προϊόντος πάντα) έως 2,18 ευρώ. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία το εν λόγω γάλα πουλιόταν  επίσης αρκετά ακριβά, όμως η απόκλιση από τη φθηνότερη χώρα ήταν μέχρι 144% και αυτή αφορούσε  την τιμή διάθεσης σε φαρμακείο.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Το Πάσχα «γονατίζει» τα νοικοκυριά – Τα στοιχεία που διαψεύδουν την κυβέρνηση

ΙΟΒΕ: Αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2024 – Πού διαμορφώνεται ο πληθωρισμός 

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες – Ποιους αφορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06