Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Την πληροφορία επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος Ποροσένκο και αυτονομιστές.
В Мінську підписали попередній протокол до угоди про припинення вогню. Цей протокол має набути чинності в п'ятницю. pic.twitter.com/rY9KMpa0hl
— Петро Порошенко (@poroshenko) September 5, 2014
СРОЧНО: В Минске представители Украины и ДНР и ЛНР подписали протокол о прекращении огня с 18.00 пятницы
— ДНР Новороссия (@press_dnr) September 5, 2014
Στέλεχος των αυτονομιστών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι θεωρεί βασικό ζήτημα την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του Ντανιέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και την επιτήρηση της όλης διαδικασίας από τον ΟΑΣΕ.
Η συμφωνία εκεχειρίας πάντως δεν φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για οριστική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, καθώς οι ηγέτες των αυτονομιστών, δια στόματος του ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Ιγκόρ Πλοτλίσκι, διεμήνυσαν ότι η εκεχειρία δεν θα σημάνει το τέλος των προσπαθειών τους για απόσχιση από την Ουκρανία.