Περισσότερο συσκότισε, παρά διαφώτισε την πορεία προς τη Δημοκρατική Παράταξη η συνδιάσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και προγραμματισμό αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη και διενεργήθηκε την Κυριακή.
Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να συγκρουστεί μετωπικά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και τον Παπανδρέου και τους παπανδρεϊκούς φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει.
Πολλοί μιλάνε για οργισμένη αντίδραση, περιττή στην παρούσα φάση, αφού όλα αυτά για τα «παλληκαράκια του μνημονίου» και τους «απόντες καλικάντζαρους» της παράταξης πολώνουν το κλίμα σε μια περίοδο που η συσπείρωση ήταν βασικός στόχος.
Ο Βενιζέλος, μετά το γιουχάισμα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου, φαίνεται ότι έχει «απασφαλίσει» και επιχειρεί με τον τρόπο του να βγάλει προς την έξοδο όλους τους κομματικούς επικριτές του.
Συνομιλητές του δεν κρύβουν ότι πολύ θα ήθελε να του «αδειάσουν» τη γωνιά ο Παπανδρέου και οι παπανδρεϊκοί, χωρίς διαγραφές και πειθαρχικά μέτρα, γιατί ο ίδιος δεν θέλει την «ηρωοποίησή» του σε τμήμα της καθημαγμένης βάσης του κόμματος που τον στηρίζει ως γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Κάποιοι δε, θεωρούν ότι όλοι αυτοί οι αιφνιδιαστικοί αυτοσχεδιασμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις κρίσιμες κομματικές επιλογές, όπως είναι το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι ψηφίδες μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που στοχεύουν στην περιθωριοποίηση και αποχώρηση όλων των παπανδρεϊκών από το κόμμα, προκειμένου να κάνει το «παιχνίδι» που θέλει.
Νέα κίνηση;
Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι ο ΓΑΠ τελικά θα αναμένει τα αποτελέσματα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, στο οποίο δεν θα μετάσχει, προκειμένου να καταγγείλει την προσπάθεια φαλκίδευσης και παραχάραξης της οντότητας του ΠΑΣΟΚ και να προαναγγείλει νέα πολιτική κίνηση.
Τα σενάρια είναι πολλά, ενώ κάποιοι βλέπουν πίσω από την… περπατησιά Χρυσοχοΐδη συμφωνία με τον Παπανδρέου προκειμένου να διεκδικήσει το κόμμα. Προς το παρόν, πάντως, ο Χρυσοχοΐδης ως δελφίνος, παρά το γεγονός ότι επιχειρεί να «καλύψει» πολιτικά όσους αντιδρούν στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, κινούμενος αριστερά, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και επιφύλαξη. Δεν είναι τυχαίο ότι βενιζελικοί, όπως ο Λ. Γρηγοράκος, φρόντισαν να θυμίσουν τα όσα απαξιωτικά έχει πει κατά καιρούς για τον Γιώργο Παπανδρέου ή το ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο μνημόνιο.
Ωστόσο στην πολιτική ισχύει πάντα το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και συνεπώς μπορεί με τον χρόνο να υπάρξει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.
Πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι μετά την ένταση της Κυριακής δεν πρέπει να ανέβουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η κόντρα. Οι οδηγίες που έδωσε ο Βενιζέλος είναι να μην συνεχιστεί η οξύτητα απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γι’ αυτό και οι στενοί συνεργάτες του απέφυγαν όλες αυτές τις μέρες να συνεχίσουν την αντιπαράθεση.
Έτσι κι αλλιώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν προτίθεται να διαγράψει τον Χρυσοχοΐδη, ούτε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση ζητώντας του να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο.
Στο στενό του επιτελείο θεωρούν ότι μπορεί ο υπουργός Υποδομών να προβάλλει εαυτόν ως δελφίνο, αλλά δύσκολα θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις που αμφισβητούν τη «μονοκρατορία» Βενιζέλου.
Στην ηγετική ομάδα παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις και της Φώφης Γεννηματά, η οποία συχνά πυκνά διαφοροποιείται από τη γραμμή Βενιζέλου, είχε διαφωνήσει πλήρως με την Ελιά και το Σάββατο αρθρογραφώντας ισχυρίστηκε ότι «η ανασυγκρότηση της παράταξης δεν μπορεί να στηριχθεί στο φάντασμα των 58 και της Ελιάς». Και η Γεννηματά επιχειρεί να γίνει πόλος συσπείρωσης αντιβενιζελικών, παρότι δεν έχει τον ισχυρό μηχανισμό που είχε κάποτε, αφού πολλοί γεννηματικοί είτε έχουν «συνταξιοδοτηθεί» είτε είναι τώρα στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ειρωνεία
Όσο και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί με ειρωνεία και… ευρηματική επιθετικότητα να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και μιας συγκεκριμένης οδικής πορείας για την ανασυγκρότηση πρώτα του κόμματος και μετά του χώρου, αντιλαμβάνεται ότι η διόγκωση του κύματος αμφισβήτησής του δυσχεραίνει τον διάλογο με τις αυτόνομες κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται εντός της Κεντροαριστεράς.
Αν το ΠΑΣΟΚ δείχνει κατακερματισμένο και σε μεγάλη ένταση, δύσκολα θα μπορέσει να καταστεί ελκυστικό στον διάλογο.
Ήδη πάντως εμφανίστηκε μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά, στην οποία δεν αναφέρονται ονόματα, η οποία διακινεί ερωτηματολόγιο με τα εξής ερωτήματα:
♦ Είστε αισιόδοξος ότι η ανασυγκρότηση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης θα επιτευχθεί σύντομα;
♦ Ποιο κόμμα ή σχήμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της παράταξης;
♦ Ποιος θα θέλατε να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης και να την οδηγήσει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
Η Πρωτοβουλία κινείται γύρω από τους «58», το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» και στελέχη που πλαισίωσαν το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς.
Βέβαια το ζήτημα είναι αν τελικά μετά το φιάσκο της διαρροής των πρώτων 900 απαντήσεων, τα αποτελέσματα δοθούν στη δημοσιότητα.
Στην παρούσα φάση πάντως η προσυνεδριακή διαδικασία μοιάζει να έχει παγώσει για να δοθεί χρόνος στον Σπύρο Λυκούδη ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποδεχτεί να συστρατευτεί στην υπόθεση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Επιφυλάξεις
Στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να τον πείσουν να πλαισιώσει την προσπάθεια, παρότι ο ίδιος προς το παρόν μοιάζει να έχει πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις για το εγχείρημα, αφού δεν θέλει να εκληφθεί ως «ουρά του ΠΑΣΟΚ».
Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και τα 25 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον ακολούθησαν θα προτιμούσαν να υπήρχε μια διαδικασία διάλυσης των υπαρχόντων μηχανισμών και η δημιουργία ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς, ενώ έχει αρχίσει κάποιες επαφές με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που δεν έχει τα προβλήματα τοξικότητας του ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν ότι αν ζυγίσει ώριμα τα πράγματα θα καταλήξει στο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική δεξαμενή, με ρίζες στην κοινωνία και έναν έστω υποβαθμισμένο μηχανισμό που μπορεί να δουλέψει πολιτικά και να έχει πολιτική παρουσία.
Έτσι κι αλλιώς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης μετατίθεται για τον Νοέμβριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες και το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, και να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, θα απουσιάσει επί δεκαήμερο στη Νέα Υόρκη, όπου θα διεξαχθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συνεπώς χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και κατευνασμού από τα πολλά νεύρα που έχει εσχάτως…