Σε σημείο καμπής βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, με τις εξελίξεις να χαρακτηρίζονται «δραματικές» μετά και το χθεσινό λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη.
Η κραυγή αγωνίας των γονιών
Οι γονείς του απέκρουσαν την κυοφορούμενη νομοθετική ρύθμιση, τονίζοντας ότι «οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία».
«Ή ο γιος μας θα πάρει την άδεια, ή θα πεθάνει» λένε οι γονείς του Νίκου Ρωμανού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία. Με επιστολή που έστειλαν στον υπουργό δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας» και συμπληρώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί λύση, κατά την οποία να επιτρέπεται στον Νίκο Ρωμανό να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες και να παρακολουθεί τη σχολή του.
Το «βραχιολάκι»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης το μέτρο με το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» σε κρατημένους δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον Νίκο Ρωμανό, προκειμένου έτσι να δοθεί μια λύση στο θέμα των εκπαιδευτικών του αδειών.
Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Αθανασίου, ο 21χρονος μπορεί να αθωώθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, πλην όμως είναι υπόδικος και σε άλλες δικογραφίες όπου υπάρχει ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 187Α, δηλαδή για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ο φόβος να φυγοδικήσει. Κατηγορία για την οποία κανείς δεν γνωρίζει, εάν ο 21χρονος θα καταδικαστεί αφού δεν έχει εκδικαστεί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και τα «βραχιολάκια» (όταν τεθούν σε εφαρμογή σε 2-3 μήνες), ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη του κρατουμένου σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με τη βοήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης.