search
ΠΕΜΠΤΗ 13.11.2025 00:26
MENU CLOSE

Πέταξε το «γάντι» νέου κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου…- Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

11.12.2014 12:37
Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με την πιο ακραία έκφανση της συντηρητικής δεξιάς (Video) - Media

Επίσημη σχεδόν προαναγγελία δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου  έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς στην Κ.Ο της ΝΔ.

Επίσημη σχεδόν προαναγγελία δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου  έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς στην Κ.Ο της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε μακροσκελή -6σελιδη- ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι  θα ψηφίσει για Πρόεδρο σημειώνοντας ότι «  η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και πρότεινε τη δημιουργία μας κυβέρνησης η οποία θα πρέπει:

-Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
-Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
-Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
-Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Και σημείωσε με νόημα ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη «  και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.»

Μάλιστα ο Γιώργος επισημαίνει ότι « Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε.»

Ο πρώην πρωθυπουργός που δεν αναφέρεται καθόλου στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, ούτε τη δημοκρατική παράταξη και επικρίνει αυστηρά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση σημειώνοντας: « οι ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα. Υπονομεύουν έτσι – προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια – ένα εθνικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού που είναι η ίδια η δημιουργικότητα και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε όσα αφορούν την συλλογική μας πορεία. Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην "επόμενη μέρα", παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.»
Κάνει λόγο για « πρωτοφανή  απουσία, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.

Πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, τα τρία τελευταία χρόνια αυτής της πενταετίας, επανέκαμψαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν βρίσκονταν σε αντιστοίχιση με τα πραγματικά διακυβεύματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως ενδεικτικό της απόφασης του να συγκροτήσει κόμμα είναι και η αναφορά του πως σήμερα καλείται « η Βουλή να δώσει διέξοδο, που όμως και οι δύο πλευρές με τη στάση τους υπονομεύουν. Και οι πολίτες, θα κληθούν, αν χρειαστεί, να επιλέξουν μια από τις δύο πολιτικές επιλογές, που και οι δύο – τόσο "συγκρουόμενες" μα τόσο ίδιες, ευθύνονται για το αδιέξοδο.»
 
Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδήριτης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.»
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι « η έξοδό μας από το μνημόνιο, θα είναι γράμμα κενό εάν αναπαράξουμε και πάλι ένα άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νομής της εξουσίας, η μεν ηγεσία της Κυβέρνησης απώλεσε το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, η δε ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ιστό που η ίδια ύφανε. Ο λαϊκισμός – των εύκολων λόγων, κοινό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής τους, μετετράπη σε τιμωρό. Αλλά το τίμημα της αβεβαιότητας καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες.»

Να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι» δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το 2012 σε ποσοστό μόνο 24% υποστηρίζουν την δημιουργία ενός κόμματος με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου και στο γενικό σύνολο φτάνει το 6%. Στελέχη του Παπανδρεϊκού κλίματος όμως υποστηρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταγραφεί καλύτερη εκλογική επίδοση από το ΠΑΣΟΚ.

Τωρα αρχίζουν τα όργανα αφού η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται αργότερα καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται εν μέσω επίσκεψης εργασίας στο Βερολίνο. 

 
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Με μια ψύχραιμη, λιτή ανακοίνωση αντέδρασε κατ΄αρχήν το ΠΑΣΟΚ στην προ- προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, αναμένοντας προφανώς την επιστροφή του Βενιζέλου. Η ανακοίνωση έχεις ως εξης:
 
«Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σημερινή δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου, αναφέρει τα εξής :
 
 Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Όλοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά.»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 13.11.2025 00:25