search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 18:03
MENU CLOSE

Ποινικοί και «επαναστάτες»

15.01.2015 22:00
oldphotossp1501tromo1421344661.jpg

Tη συνεργασία μελών των ένοπλων «επαναστατικών» ομάδων με ηγετικά στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συλλήψεις δύο εκ των άμεσων συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Καλαμάτα. 

Τη συνεργασία μελών των ένοπλων «επαναστατικών» ομάδων με ηγετικά στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συλλήψεις δύο εκ των άμεσων συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Αλβανό και έναν 54χρονο πρώην αστυνομικό της ΕΚΑΜ, ο οποίος είχε αποταχθεί. Μάλιστα, ο πρώτος είχε συστηθεί στον ιδιοκτήτη ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με το επώνυμο «Θεοχάρης».

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Ξηρού στην Ανάβυσσο και τον εντοπισμό και της δεύτερης γιάφκας που αυτός και οι συνεργάτες του διατηρούσαν στο Λουτράκι, είχε αρχίσει να στενεύει ο κλοιός.

Τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής στράφηκαν στην Καλαμάτα. Εκεί, σε διαμέρισμα στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπό διακριτική παρακολούθηση και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής συνελήφθησαν στο σπίτι που νοίκιαζε o πρώην ΕΚΑΜίτης στη θέση Φανάρι, στην παραλία της Καλαμάτας.

Ο… αλατοπαραγωγός

Ρόλο – κλειδί στη νέα ομάδα που φέρεται να στελέχωσε ο Χριστόδουλος Ξηρός, με σκοπό καταρχάς την απόδραση των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού, εμφανίζεται να είχε ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός.

Στην αντιτρομοκρατική θεωρούν ότι πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο βοήθησε τον «βομβιστή» της 17Ν να οργανώσει το οπλοστάσιο με το ρουκετοβόλο RPG και τις ρουκέτες, τα καλάσνικοφ, τους πυροκροτητές και την αμμωνιοδυναμίτιδα, για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών με εκρηκτική ύλη τύπου ANFO.

Ο 54χρονος αποτάχθηκε το 2001 από το Σώμα κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ εμφανίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. να διατηρεί επαφές με πολύ γνωστό νονό της νύχτας, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στα μέλη της ΣΠΦ με διάφορες επιστολές που δημοσίευε κατά διαστήματα στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο Διαδίκτυο.

Ο πρώην αστυνομικός κατάγεται από το Οίτυλο Λακωνίας και διατηρούσε εταιρεία αφαλάτωσης στη Μεσσηνιακή Μάνη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι οικείοι του στο «Π», τα τελευταία δυόμισι χρόνια είχαν διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί του, εξαιτίας των ύποπτων επαφών του.

Στην πραγματικότητα ήταν το δεξί χέρι του φυλακισμένου αρχιμαφιόζου και με ρόλο συντονιστή στο λαθρεμπόριο της συμμορίας.

Μάλιστα, ο Αλβανός συνεργός του τον υπέδειξε στους αστυνομικούς ως το πρόσωπο που έστησε τις γιάφκες στο Λουτράκι και την Ανάβυσσο.

«Με είχε ο κύριος Χ. (σ.σ.: απότακτος αστυνομικός) στην Καλαμάτα για να μαζεύω τις ελιές, να φυλάω τις προβατίνες και την κατάκοιτη μητέρα του. Μου έδινε μεροκάματο για να παίρνω τη δόση μου γιατί είμαι εθισμένος στην κοκαΐνη, όπως και ο κ. Χ.

Εγώ έκανα ό,τι μου είπε ο κ. Χ.» φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής ο 37χρονος Αλβανός, προσθέτoντας ότι νοίκιασε το σπίτι στην Ανάβυσσο, κατόπιν υπόδειξης του Έλληνα πρώην αστυνομικού.

Η αντιτρομοκρατική θεωρεί πως ο 54χρονος είναι το πρόσωπο που κανόνιζε τα πάντα για την απόκτηση και μεταφορά του οπλισμού που βρέθηκε στη γιάφκα. Ο απότακτος αστυνομικός είχε επαφές με την Αλβανία και μπορούσε να έχει πρόσβαση σε προμήθεια οπλισμού, καθώς στα μέσα της 10ετίας του ’90 είχε υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Γι’ αυτό πιστεύεται πως είναι ο άνθρωπος που κανόνισε την εισαγωγή των όπλων που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου.

Παρ’ όλα αυτά, έως και πριν από λίγες ημέρες οι διωκτικές αρχές δεν είχαν ενδείξεις για επαφές του 54χρονου με πρόσωπα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όσον αφορά τον έτερο συλληφθέντα, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι μαζί με την 22χρονη «Αγγελική», τη φοιτήτρια που σπούδαζε στην Κομοτηνή, η οποία εμφανιζόταν μαζί με τον Ξηρό στην Ανάβυσσο και είχε νοικιάσει τη μεζονέτα στο Λουτράκι, ήταν οι δύο μεσάζοντες στην επικοινωνία του τρομοκράτη της 17Ν με τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στον εφέτη εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος τους άσκησε διώξεις για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων κ.ά. Βαρύνονται επίσης με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τρομοκρατίας επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις που είχαν στα χέρια τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις διασυνδέσεις που εμφανίζονται να έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων με βαρυποινίτες του κοινού ποινικού δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 18:03