ΤΡΙΤΗ 28.10.2025 00:26
MENU CLOSE

Αντιδρά ο Λαφαζάνης σε ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

25.02.2015 06:37

Ερωτηματικά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές. Πρώτος φέρεται να αντιδρά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν στο υπουργείο του.

Το σημείο του ελληνικού κειμένου για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο. Στόχος  είναι η βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».

Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, διαδικασία που «πάγωσε» εξαιτίας των εκλογών. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι υποχρέωση κοινοτική, όπως είναι η προώθηση της ανεξαρτησίας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)  και του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη λειτουργία της αγοράς.  

Η «μικρή ΔΕΗ» ,για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, περιελάμβανε το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, ωστόσο αυτό που υπαγορεύει η απελευθέρωση της αγοράς είναι η πρόσβαση τρίτων σε πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , δηλαδή σε λιγνίτες και νερό.
 

ΤΡΙΤΗ 28.10.2025 00:19
Exit mobile version