search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Eurogroup: Εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Αναγνώριση της προόδου

11.05.2015 17:27
Eurogroup: Εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Αναγνώριση της προόδου - Media

Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, όπως σημειώνεται στη κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, όπως σημειώνεται στη κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αναγνωρίσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και χρόνος, ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ των 2 πλευρών.

Επίσης το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο εντός του οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις και πως μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια, η ευρωζώνη θα εξετάσει αποδέσμευση χρημάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική. Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το συμβούλιο της ευρωζώνης δεν αναμειγνύεται. Ως προς το ζήτημα της ρευστότητας ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. “Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο” ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

Αναλυτικά, η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα αναφέρει:

«Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένοουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34