search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Στα άδυτα του στρατόπεδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν των Ναζί (Photos-Video)

20.01.2017 08:28
Στα άδυτα του στρατόπεδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν των Ναζί (Photos-Video) - Media

Αυτό είναι το ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου, όπου ο Χίτλερ έστειλε χιλιάδες «αδιόρθωτους πολιτικούς εχθρούς του Ράιχ».

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Mauthausen στην Αυστρία, οι κρατούμενοι αναγκάζοντας ανέβουν 186 σκαλοπάτια, ενώ μετέφεραν κομμάτια γρανίτη βάρους  50 κιλών  χωρίς ανάπαυσης για 12 ώρες την ημέρα.

Μια συλλογή από οδυνηρές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο  δείχνουν του κρατούμενους να κάνουν κοπιαστική εργασία στο στρατόπεδο, το οποίο χτίστηκε γύρω από ένα λατομείο λειτουργεί με την αποστολή οι κρατούμενοι να εργάζονται μέχρι… θανάτου.

Οι Ναζί ονόμασαν το στρατόπεδο «ο μύλος των οστών» και μια από τις πιο σκληρές τιμωρίες ήταν το ανέβασμα της «Σκάλα του θανάτου» όπου οι κρατούμενοι ανέβαιναν κουβαλώντας μεγάλα κομμάτια γρανίτη με αποτέλεσμα αρκετοί να χάνουν τη ζωή τους, καθώς εξαντλημένοι συχνά κατέρρεαν και πέφτοντας ανέτρεπαν και αυτούς που τους ακολουθούσαν δημιουργώντας ένα ντόμινο θανάτου.

Σε δηλώσεις του ένας επιζών είχε αναφέρει ότι «ο ρυθμός ήταν κόλασης, χωρίς ανάπαυση ενός δευτερολέπτου».

Ένας άλλος επιζών είπε ότι οι φύλακες έλεγαν στους κρατούμενους εάν ήθελαν να ξεκουραστούν για ένα λεπτό στο περβάζι, ωστόσο όποιος δεχόταν την προσφορά, οι φύλακες τον εκτελούσαν.

Μεταξύ 122.766 και 320.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Mauthausen, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αυστρίας, στα χρόνια ανάμεσα στο 1938 και την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα αμερικανικά στρατεύματα το 1945.

Περίπου 3.000 κρατούμενοι πέθαναν από υποθερμία, αφού αναγκάστηκαν να κάνουν  ντους με παγωμένο νερό και στη συνέχεια να μείνουν έξω, ενώ άλλοι πνίγηκαν σε μεγάλα βαρέλια νερού.

Το στρατόπεδο Mauthausen, βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Λιντς στην Άνω Αυστρία, στο οποίο επικρατούσαν μερικές από τις πιο βάναυσες συνθήκες κράτησης.

Σήμερα, η «Σκάλα του θανάτου» αποτελεί μέρος των ξεναγήσεων στο Mauthausen Memorial. Οι σκάλες έχουν διορθωθεί και ισιώσει, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν εύκολα να ανέβουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34