Ο Χάρβεϊ σαρώνει το Τέξας - Άνεμοι 210 χιλιομέτρων την ώρα και πλημμύρες (Photos, Videos)
26.08.2017
06:14
Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτενείς πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Χάρβεϊ ήδη έχει υποβαθμιστεί σε καταιγίδα κλίμακας 2, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο καταστροφικός.
— polo castillo (@polocaastillo) August 26, 2017
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε.
Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.
#Harvey as viewed from my hotel in #Galveston. #Harvey2017 #harveyhurricane #HurricaneHarvey @weatherchannel pic.twitter.com/Y2QGQdgzSz
— Matt Saffer (@TheMattSaffer) August 25, 2017
Περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Even though #Harvey has made landfall, NWS says the storm can maintain Category 4 winds for next several hours https://t.co/oGQFEg5xKn pic.twitter.com/wxLS4AHoqb
— CBS News (@CBSNews) August 26, 2017
Καθώς άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι στη Βικτόρια ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσε προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων αψήφησαν τη διαταγή για εκκένωση.
Αν και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει, συγκεντρώνοντας αποθέματα σε τρόφιμα, καύσιμα, και τοποθετώντας σάκους με άμμο έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των τοπικών αρχών.
«Προτείνουμε, αν οι άνθρωποι μείνουν εδώ, να γράψουν με μαρκαδόρο στο χέρι τους το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο δήμαρχος του Ρόκπορτ Πάτρικ Ρίος. «Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Δεν είναι κάτι που μας αρέσει, αλλά είναι η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι δεν ακούν».
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)