ΚΥΡΙΑΚΗ 09.11.2025 13:06
MENU CLOSE

Τι απάντησαν οι πολίτες στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ (pdf)

17.12.2017 14:19

Συνολικά, 18.395 πολίτες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τα αίτια της κρίσης και τις πολιτικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας. 

  • Το 14,2% ήταν ηλικίας έως 34 ετών.
  • Το 23% από 35 έως 44 ετών.
  • Το 30,4% από 45 έως 54 ετών.
  • Το 20,6% από 55 έως 64 ετών και
  • Το 11,8% από 65 ετών και πάνω.

Όσον αφορά στην επαγγελματική κατάσταση:

  • Το 29,5% ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Το 20,1% ιδιωτικοί υπάλληλοι.
  • Το 19,4% δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Το 5,2% άνεργοι.
  • Το 17,6% συνταξιούχοι και
  • Το 8,2% άλλη απασχόληση

Στον τομέα των ερωτήσεων, οι πολίτες μέσω των απαντήσεών τους τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Στην ερώτηση τι σας ενοχλεί πιο πολύ στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, η ξύλινη γλώσσα απάντησε το 5,5%, οι προσωπικές επιθέσεις απάντησε το 2,4%, ο λαϊκισμός και τα ψέματα απάντησε το 60,8% και η έλλειψη επαφής με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών απάντησε το 31,3%.
  • Στην ερώτηση ποιος φταίει που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα θέλαμε στην Ελλάδα (μέχρι δύο επιλογές) οι βουλευτές απάντησε το 54,4%, οι συνδικαλιστές απάντησε το 52,7%, τα μέσα ενημέρωσης απάντησε το 16,9%, οι ισχυροί επιχειρηματίες απάντησε το 9,2%, οι ξένοι απάντησε το 4,3% και οι πολίτες απάντησε το 42,8%.
  • Στην ερώτηση ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάσταση της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια, “θα βελτιωθεί διότι βγαίνουμε από τα μνημόνια” απάντησε το 2,9%, “θα βελτιωθεί μόνο αν υπάρξει πολιτική αλλαγή” απάντησε το 61,1%, “θα χειροτερεύσει, διότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας” απάντησε 11,7% και “δε θα αλλάξει, έχουμε παγιδευτεί σε ένα κύκλο λιτότητας” απάντησε το 24,3%.
  • Στην ερώτηση τι είναι πιο σημαντικό για ένα κόμμα (μέχρι δύο επιλογές), “να έχει ισχυρό ηγέτη” απάντησε το 26,5%, “να λέει την αλήθεια” απάντησε το 39,3%, “να έχει πρόγραμμα” απάντησε το 34%, “να έχει αξιόλογα στελέχη” απάντησε το 40% και “να είναι σε επαφή με το λαό και τις ανάγκες του” απάντησε το 43,8%.
  • Στην ερώτηση ποια θα έπρεπε να είναι η πιο βασική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, “σκληρότερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ” απάντησε το 17,3% και “καλή προετοιμασία για την επόμενη μέρα” απάντησε το 82,7%.
  • Στην ερώτηση τι να αποφύγει η Νέα Δημοκρατία, “να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις” απάντησε το 37,8%, “να υποκύψει στους δανειστές” απάντησε το 5,4%, “να αδιαφορήσει για τους φτωχότερους” απάντησε το 8,1% και “να φοβηθεί τις δύσκολες αποφάσεις” απάντησε το 48,7%.
  • Στην ερώτηση τι πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, “η ανανέωση στα στελέχη της” απάντησε το 66,4% και “η ενδυνάμωση της ενότητάς της” απάντησε το 33,6%.
  • Στην ερώτηση εάν δίνετε σημασία σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, “ναι, γιατί θέλω να ξέρω τι θα κάνει την επόμενη ημέρα” απάντησε το 81,6%, “όχι, γιατί ούτως ή άλλως τα προγράμματα ποτέ δεν εφαρμόζονται” απάντησε το 9,8% και “όχι, γιατί σε περίοδο μνημονίων τα πάντα είναι μονόδρομος” απάντησε το 8,6%.
  • Στην ερώτηση τι μετράει περισσότερο για μια κυβέρνηση (μέχρι δύο επιλογές), “να υιοθετεί τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές” απάντησε το 55,7%, “να αφουγκράζεται το λαό” απάντησε το 47,8%, “να αγνοεί το πολιτικό κόστος” απάντησε το 66%, “να συγκρούεται με τους ισχυρούς” απάντησε το 9,2% και “να σηκώνει ανάστημα στις ξένες δυνάμεις” απάντησε το 9,1%.
  • Στην ερώτηση ποιο θα θέλατε να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης, “μία νέα συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες” απάντησε το 16,1%, “ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης” απάντησε το 11,7%, “μία πρωτοβουλία για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων” απάντησε το 11,3% και “ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις” απάντησε το 60,9%. 

Δείτε στο PDF τις εικονογραφημένες απαντήσεις των πολιτών στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.11.2025 13:03
Exit mobile version