ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Ποιες αμερικανικές κυρώσεις; Ο Ακάρ ανακοίνωσε συζητήσεις με Ρωσία για δεύτερη «δόση» S-400

14.01.2021 18:07
 
Την ώρα που η Τουρκία διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Κογκρέσο για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, η Άγκυρα φαίνεται ότι συζητά με τη Μόσχα για την  πιθανή παράδοση ακόμα μιας συστοιχίας του συστήματος.
 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «θα είναι προβλήματικό για την Άγκυρα να αρνηθεί την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ επί του θέματος να επιλυθούν μέσω διαλόγου».
 

Θέλει και δεύτερη συστοιχία ο Ακάρ

Ο «στρατηγός» προσέθεσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την απόκτηση μιας δεύτερης συστοιχίας S-400», ενώ για τα ήδη αποκτηθέντα συστήματα διευκρίνισε ότι, αν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της χώρας από αυτά που βρίσκονται σήμερα.
 
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι S-400 είναι έτοιμοι για ενεργοποίηση, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την Άγκυρα να «βάλει στη ναφθαλίνη» το σύστημα.
 

Πονοκέφαλος για τους S-400 λόγω ΗΠΑ

Οι S-400, πάντως, συνεχίζουν να αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η αγορά τους, εκτός από την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35, επέφερε και κυρώσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
 
Στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει την απειλή περαιτέρω κυρώσεων ως μοχλό πίεσης για διάφορα ζητήματα, προεξάρχοντος της εγκατάλειψης του προγράμματος απόκτησης των S-400, το οποίο, όμως, έχει κοστίσει περίπου 2,5 δισ. δολάρια.
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:11
Exit mobile version