search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 03:11
MENU CLOSE

«Ανθισμένες» λαγάνες έργα τέχνης (με λαχανικά, βότανα και μυρωδικά)

10.03.2021 10:37
lagana_main-1.jpg

Οι “Ανθισμένες” λαγάνες ή φοκάτσιες είναι μια τάση στα social media που γνώρισε δόξες εν μέσω πανδημίας, αφού η καραντίνα οδήγησε πολλούς στο ζύμωμα. Μάλιστα θέλοντας να περνάει ευχάριστα ο χρόνος τους, κάποιοι αρτοποιοί αλλά και ερασιτέχνες ψήστες αποφάσισαν να γίνουν πιο δημιουργικοί στολίζοντας τα ψωμιά τους.

Με αποτέλεσμα μερικούς από τους ομορφότερους ολάνθιστους κήπους αλλά και τις ομορφότερες αναπαραστάσεις διάσημων έργων μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Βαν Γκονγκ.

Υλικά

450 γραμμάρια (2 κούπες) χλιαρό νερό χωρισμένο σε 2 μπολ

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

7 γραμμάρια (2,5 κουταλάκια του γλυκού) ξηρή μαγιά

57 γραμμάρια (1/4 κούπας) ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

680 γραμμάρια (5 κούπες) αλεύρι για ζυμώματα ή γ.ο.χ.

110 γραμμάρια(1/2 κούπα) ελαιόλαδο για το ταψί, το λάδωμα της λαγάνας και των λαχανικών

Βότανα, λαχανικά και μυρωδικά για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάλτε στο ένα μπολ με χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά να διαλυθούν.

Αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει. Βάλτε το μίγμα αυτό στο κάδο του μίξερ αφού έχετε προσαρμόσει τον γάντζο. Μπορείτε να το κάνετε και στο χέρι, απλά θέλει καλό ζύμωμα. Προσθέστε 1 κούπα από το αλεύρι και ζυμώστε στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και μισό από το αλεύρι που έχει απομείνει. Ανακατέψτε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίστε προσθέτοντας λίγο – λίγο το αλεύρι , σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Αν η ζύμη κολλάει, μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι. Θα πρέπει ως αποτέλεσμα να έχετε μια μαλακή ζύμη που όταν την πατάτε με το δάχτυλό σας, να επανέρχεται. Λαδώστε ελαφρά το μπολ, καλύψτε την επιφάνεια με μια ζελατίνα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάλτε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα ταψί 30 Χ 40, έτσι ώστε να καλύψει καλά όλο τον πάτο σε λεπτή στρώση.

Με τα χέρια σας τεντώστε τη ζύμη μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Αν συρρικνώνεται, αφήστε το για 15 λεπτά (να χαλαρώσει η γλουτένη)και ξανατεντώστε. Αφού τελειώσετε, καλύψτε το ταψί με μια ζελατίνα και τοποθετήστε στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να αναπτύξετε τη γεύση.

Όταν είστε έτοιμοι για ψήσιμο, βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το έξω για 30 λεπτά. Βυθίστε τα λαδωμένα σας δάχτυλα για να δημιουργήσετε λακουβίτσες στη ζύμη, λαδώστε καλά την επιφάνεια και πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι.

Αφήστε να φουσκώσει η λαγάνα για 30 λεπτά και διακοσμήστε την επιφάνεια με τα λαχανικά, αφού τα βουρτσίσετε κι αυτά με ελαιόλαδο για να μην καούν. Ψήστε στους 230ο C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Ιδέες για διακόσμηση

Λεπτές φέτες κρεμμυδιού ξερού για λουλούδια

Πιπεριές κομμένες κάθετε φέτες (για λουλούδια) ή σε λωρίδες (για μεγάλα ηλιοτρόπια).

Σχοινόπρασο για τους μίσχους των λουλουδιών

Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια για μίσχους λουλουδιών

Μαϊντανός και βασιλικός για τα φύλλα

Ελιές και ντοματίνια κομμένα στη μέση για το κέντρο των λουλουδιών

Δεντρολίβανο και θυμάρι για μικρά φυτά

Φλούδα ντομάτας για να φτιάξετε μικρά τριανταφυλλάκια

Κάππαρη για σπόρους

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 01:05