search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:05
MENU CLOSE

Επίθεση Γιουνκέρ στην φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια: Βλακώδης ο πόλεμος με τη Βρετανία (Video)

01.04.2021 16:09
juncker_new

Στο στόχαστρο του προκατόχου της βρέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την πολιτική της Επιτροπή για τα εμβόλια και ιδίως για την AstraZeneca.

«Βλακώδης “πόλεμος εμβολίων»

Μιλώντας στο BBC, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ασκώντας δριμεία κριτική στη στάση της Κομισιόν έναντι της AstraZeneca, την οποία και απείλησε με ολική απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. […] Πρέπει να κάνουμε πίσω ενώπιον ενός “πολέμου εμβολίων”. […] Κανένας στη Βρετανία ή την Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί γινόμαστε μάρτυρες ενός, κατά τη γνώμη μου, βλακώδους “πολέμου εμβολίων”. Δεν είμαστε σε πόλεμο, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε σύμμαχοι».

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει πίσω, όσον αφορά στον μηχανισμό απαγόρευσης εξαγωγών, λέγοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημία στην φήμη της Ένωσης που ήταν ο “πρωταθλητής” του κόσμου όσον αφορά στο ελεύθερο εμπόριο. […] Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να το κάνεις».

Η Ευρώπη ήταν πιο επιφυλακτική

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη Βρετανία «τρέχει» πολύ καλύτερα απ’ όσο στην Ευρώπη, ο Γιουνκέρ ήταν απολύτως σαφής: «Θα ήθελα οι χώρες-μέλη και η Κομισιόν να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν εμβόλια για κάθε πολίτη της Ε.Ε. […] Η Βρετανία τα πηγαίνει καλύτερα για διάφορους λόγους, επειδή πήρε την απόφαση να έχει μια προσέγγιση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ε.Ε., η Κομισιόν και οι χώρες-μέλη έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στο κόστος. Ήμασταν πιο επιφυλακτικοί».

Πάντως, ερωτηθείς αν θα έπρεπε η φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί για τα προβλήματα με τα εμβόλια, ο Γιουνκέρ σημείωσε ότι «αυτά δεν είναι λάθη της Κομισιόν, είναι αποτυχίες όλων των χωρών-μελών και έτσι, δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε να ξεφορτωθούμε την κ. φον ντερ Λάιεν. Αντιθέτως, θα προκαλούσε περισσότερες καθυστερήσεις». Προσέθεσε, δε, ότι «είναι πολύ εύκολο να ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην Κομισιόν και την κ. φον ντερ Λάιεν. Όλες οι χώρες-μέλη είναι υπεύθυνες, δεδομένης της γραφειοκρατικής προσέγγισης που είχαν κάποιες από αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε., μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των συμφωνηθέντων δόσεων εμβολίων από την AstraZeneca προχώρησε σε αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών επιτρέποντας πλέον την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων σε χώρες που έχουν υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού ή που και οι ίδιες απαγορεύουν τις εξαγωγές, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Βρετανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:05