search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:18
MENU CLOSE

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της Astra Zeneca; Τι λένε δύο Έλληνες επιστήμονες (Video)

10.04.2021 09:00
AstraZeneca_new

Θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της Astra Zeneca λαμβάνουν δύο Έλληνες επιστήμονες.

Πρόκειται για την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, και τον καθηγητή φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε αρχικά ότι τα δεδομένα από τα λύματα της Aττικής δίνουν μια μικρή πτωτική τάση, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί. «Και το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca ο κ. Γαβράνης είπε ότι η πολιτική της Ευρώπης στο θέμα των εμβολιασμών ήταν σε ορισμένες φάσεις τραγική. Όπως είπε το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Για την Ελλάδα η συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου είναι άκυρη, καθώς χορηγείται από την αρχή σε πολίτες άνω των 65 ετών. Τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν προκύψει υποστήριξε ότι είναι σπανιότατα και δεν προκαλούν ανησυχία. Πλέον υπάρχει θεραπεία για την ανοσολογική θρομβοπενική θρόμβωση, τόνισε.

Συμπληρώνοντας, η κυρία Ψαλτοπούλου υποστήριξε πως ο κορωνοϊός από μόνος του αυξάνει την πιθανότητα για θρομβώσεις και γι’ αυτό δίνεται αντιθρομβωτική αγωγή στους ασθενείς που νοσούν.

Είπε επίσης ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να έχει και διαφορετικό ποσοστό διανομής από στις φαρμακευτικές εταιρείες και γι’ αυτό υπάρχουν και διαφορές στις ηλικιακές ομάδες.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό υποστήριξε ότι η εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για να συγκεντρωθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

Τέλος ο κ. Γραβάνης επεσήμανε πως είναι σπάνιο να εμφανιστεί παρενέργεια στη δεύτερη δόση του εμβολίου. Όμως οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη δόση τους από ένα άλλο εμβόλιο άλλης εταιρείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15