search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:02
MENU CLOSE

Μεσογειακό φιλέτο ψαριού σε στυλ καγιανά

06.05.2021 07:00
fish_new

Ένα αρωματικό και νόστιμο φαγητό από τις ακτές της Μεσογείου που φτιάχνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Τα φιλέτα ψαριού μαγειρεύονται μέσα σε πλούσια σάλτσα από ντομάτες, πιπεριές και καρυκεύματα με την τεχνική του καγιανά ή της στραπατσάδας.

Υλικά

1 κιλό φιλέτο ψαριού (5-6 κομμάτια λευκόσαρκου ψαριού όπως μπακαλιάρος, συναγρίδα, σφυρίδα κτλ.)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1-2 πιπεριές καυτερές (τσίλι) ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
5 μέτριες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό
Χυμό από 1λαϊμ
Αλατοπίπερο κατά βούληση
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Για το μίγμα καρυκευμάτων

2 κουταλάκια του γλυκού κόλιαντρο, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο,2 κουταλάκια του γλυκού σουμάκ και 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή το μείγμα μπαχαρικών που προτιμάτε.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα μπαχαρικά και αφήστε τα στην άκρη. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα (με καπάκι) ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τις πιπεριές. 

Μαγειρέψτε σε μεσαία –υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και μόνο ½ από το μείγμα μπαχαρικών (διατηρώντας το υπόλοιπο του μίγματος μπαχαρικών για μελλοντική χρήση). 

Προσθέστε τον τοματοπελτέ, το χυμό λάϊμ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε, φέρτε σε βρασμό και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώστε ελαφρά τα φιλέτα ψαριών και καρυκεύστε και τις 2 πλευρές τους με το υπόλοιπο ½ του μείγματος μπαχαρικών. Προσθέστε απαλά τα φιλέτα ψαριού στη σάλτσα, φωλιάζοντάς τα. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για λίγο και μετά χαμηλώστε τη σε μέτρια. 

Καπακώστε και μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ολοκληρώστε με το φρέσκο ​​μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως σε μπολ με σπυρωτό ρύζι ή με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:56