search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Ανάλυση: Τι εμποδίζει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία – Το νέο ευρωπαϊκό status με την Ρωσία

27.05.2021 12:16
putin_poroshenko_new

Η ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει άμεσα κυρώσεις στην Λευκορωσία για το γεγονός ότι το καθεστώς Λουκασένκο σταμάτησε εν πτήση αεροπλάνο με Ευρωπαίους πολίτες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το βράδυ της Τρίτης η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κατηγορείται για την εκτροπή ενός αεροσκάφους με σκοπό τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Το Politico, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, το χαρακτηρίζει ως μια γρήγορη και δυναμική απάντηση στο συμβάν της Κυριακής, το οποίο καταγγέλθηκε ως «αεροπειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία», ωστόσο διευκρινίζει ότι η πραγματική έκταση της απάντησης της ΕΕ δεν θα είναι γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι εξετάσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων οι οποίες πρέπει να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η αντίδραση να ήταν έμμεση αλλά το αποτέλεσμα θα αργήσουμε να το δούμε.

«Η Ευρώπη φημίζεται για τις αργές διαδικασίες και την εκτεταμένη γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ένωσης ήταν άμεση. Η γραφειοκρατία των Βρυξελών εμπλέκει στην συνέχεια τον Ύπατο Αρμοστή κ. Μπορέλ και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών, προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση και λήψη απόφασης σε νέο Συμβούλιο Κορυφής. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να περιμένουμε μία οριστική απόφαση πριν την παρέλευση κάποιων εβδομάδων, ίσως και μηνών, παρά την ομόθυμη προσέγγιση στο θέμα εκ μέρους των κρατών μελών», λέει στο topontiki.gr ο διεθνολόγος και ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ο διεθνολόγος και ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Για το αν η Ευρώπη είχε μεγαλύτερες οικονομικές συνεργασίες με την Λευκορωσία θα έδειχνε μεγαλύτερη αδυναμία, ο κ. Δεσποτόπουλος απαντά: «δεν χωρά αμφιβολία ότι όσο ισχυρότερες είναι οι οικονομικές σχέσεις κάποιων κρατών μελών με κάποια τρίτη χώρα, τόσο πιο αδύναμη είναι η άσκηση πολιτικής κυρώσεων εκ μέρους της Ένωσης».

«Το βασικό εμπόδιο, όμως, με τη Λευκορωσία στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων είναι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Η Λευκορωσία αποτελεί, μετά την Ουκρανία, την μεγαλύτερη διακομετακομιστική οδό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη (ο αγωγός Γιαμάλ εξυπηρετεί την μεταφορά περίπου του 20% της ποσότητας του Ρωσικού αερίου)», προσθέτει.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει στον Διεθνή Τύπο για το εάν το πρόβλημα δεν είναι ο Λουκασένκο αλλά ο Πούτιν καθώς και το εάν υπάρχει δυνατότητα ενός νέου πλαισίου προσέγγισης της Ρωσίας με την ΕΕ.

«Η Ευρώπη είναι διχασμένη στον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας. Από τη μία η Γερμανία στηρίζει την παραγωγική της ανάπτυξη στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, επενδύοντας σε απευθείας αγωγούς μεταφοράς και δεν δείχνει προβληματισμένη από την ενεργειακή της εξάρτηση. Αντίθετα, οι περισσότερες χώρες την Ευρώπης, με προεξέχουσα τη Γαλλία, συμμερίζονται τις Αμερικανικές ανησυχίες για τη ρωσική επιρροή στην Ευρωπαϊκή ήπειρο» απαντά ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Για την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία και την απουσία ενιαίας στάσης ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξηγεί: «Η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και της άμυνας να χτίσει μία κοινή πολιτική, αντάξια του οικονομικού της εκτοπίσματος. Οι ισχυροί δεσμοί κάποιων κρατών μελών με την Τουρκία, κυρίως της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, κρατούν την Ευρώπη όμηρο της επιθετικής τουρκικής πολιτικής στην Μεσόγειο. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να καθίσταται όμηρος της Τουρκίας, λόγω του μεταναστευτικού ή των διμερών οικονομικών σχέσεων. Είναι απογοητευτικό κάποιοι ηγέτες να λησμονούν ότι η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε απλά για να κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς δασμούς, αλλά ως απάντηση στην ευρωπαϊκή διαίρεση, που προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους».

(Πηγή φωτό: Minsk forum on Ukraine)

Ειδήσεις σήμερα

Χριστοδουλάκης στο topontiki.gr: Συντηρητική η αντίληψη της ΝΔ – Χωρίς ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Χατζηγιαννάκης στο topontiki.gr: Ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό «αιφνιδιασμό»

Ανάλυση: Τι δείχνουν οι 100 ημέρες του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία – Οι επόμενες κινήσεις του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:01