search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:41
MENU CLOSE

Adidas vs Puma: Ένα οικογενειακό ντέρμπι μέχρι θανάτου – Ναζί, ίντριγκες και καινοτομίες (pic/vid)

13.07.2021 14:30
adidaspuma2

Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών του πλανήτη. Κατασκευάζουν αθλητικά ρούχα, εμφανίσεις ομάδων, αθλητικά παπούτσια εξειδικευμένα αλλά και για καθημερινή άθληση, τσάντες και σακ βουαγιάζ, μαγιό, καπέλα, και ότι τέλος πάντων χρειάζεται ένας ερασιτέχνης αλλά και ένας επαγγελματίας αθλητής. Οι δύο αυτές εταιρείες ανταγωνίζονται για πολλές δεκαετίες προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του αθλητικού κόσμου, αλλά λίγοι ξέρουν ότι και οι δύο αυτές φίρμες «κατάγονται» από την ίδια οικογένεια. Την οικογένεια Ντάσλερ (Dassler) από τη Γερμανία.

Όλα άρχισαν το 1920, όταν τα δύο αδέλφια Ντάσλερ εργάζονταν για την οικογενειακή επιχείρηση παπουτσιών «Dassler Brothers» που στεγαζόταν στο σπίτι της οικογένειας, στη μικρή πόλη Χερτζογκενάουραχ. Ο Άντολφ Ντάσλερ, ήταν ένας εξαιρετικός τεχνίτης που σχεδίαζε και κατασκεύαζε αθλητικά παπούτσια, και ο Ρούντολφ Ντάσλερ ήταν ένας χαρισματικός πωλητής.

Το 1933, τα δύο αδέλφια εντάχθηκαν αναγκαστικά στο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. Παρόλα αυτά, έπεισαν τον θρύλο του στίβου, τον Αμερικανό αθλητή Τζέσε Όουενς, που ήταν μαύρος, να δοκιμάσει τα παπούτσια τους, και να κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, στο Βερολίνο, ανατρέποντας τη ρατσιστική θεωρία της «ανωτερότητας της Αρίας φυλής» που πρέσβευε και προπαγάνδιζε ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος δοκίμασε παγκόσμια ταπείνωση αναγκασμένος να στεφανώσει τον αφρό-Αμερικανό πρωταθλητή.

Photo by: Bundesarchiv, Bild 183-R96374 / CC-BY-SA 3.0

Η τρομερή αυτή επιτυχία του Τζέσε Όουενς, ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τα αθλητικά παπούτσια τους. Οι παραγγελίες διαδέχονταν η μια την άλλη, και τα προϊόντα της εταιρείας είχαν μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας και τα ανάλογα κέρδη. Το χρήμα, όμως, και κάποιες ενδοοικογενειακές παρεξηγήσεις, φαίνεται πως στη συνέχεια πυροδότησαν τη διχόνοια και την έχθρα. Ο Ρούντολφ Ντάσλερ, όταν κλήθηκε στο στρατό υποψιάστηκε ότι ο αδελφός του είχε βάλει τα «μεγάλα μέσα» ώστε να τον στείλουν στο Μέτωπο και να τον ξεφορτωθεί από την οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, στην αρχή λιποτάκτησε, και για το λόγο αυτό φυλακίστηκε, ενώ αργότερα συνελήφθη και από τους Συμμάχους που υποψιάζονταν ότι δούλευε για την Γκεστάπο. Το τραγικό της ιστορίας είναι πως μια αναφορά που κατατέθηκε από έναν Αμερικανό αξιωματικό, επιβεβαίωσε τις υποψίες του Ρούντολφ. Στο μεταξύ, ο Άντολφ, έκανε χρυσές δουλειές πουλώντας αθλητικά παπούτσια στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Adolf Dassler σε νεαρή ηλικία

Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, το 1948, τα δύο αδέλφια χώρισαν την εταιρεία και την περιουσία τους, και έκανε καθένας τη δική του καινούρια εταιρεία. Ο Άντολφ Ντάσλερ, ονόμασε την εταιρεία του «Adidas», συνδυάζοντας τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου του. Ο Ρούντολφ, με την ίδια λογική, ονόμασε τη δική του εταιρεία «Ruda» αλλά στη συνέχεια το μετέτρεψε στο αθλητικότερο «Puma». Όμως η κόντρα των δύο αδελφών θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις. Έχτισαν (και οι δύο) τα ανταγωνιστικά τους εργοστάσια στις αντίθετες όχθες του τοπικού ποταμού Άουραχ, και πολύ γρήγορα έγιναν οι μεγαλύτεροι οικονομικοί παράγοντες της περιοχής, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του Χερτζογκενάουραχ δούλευαν στο ένα ή το άλλο εργοστάσιο.

O Rudolf Dassler

Η αντιπαλότητα των δύο αδελφών, άρχισε να επηρεάζει και την καθημερινή ζωή της μικρής αυτής πόλης. Η πόλη σταδιακά διχάστηκε. Οι τοπικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εξυπηρετούν ή την «Adidas» ή την «Puma», οι σχέσεις και οι γάμοι ανάμεσα σε υπαλλήλους των διαφορετικών εταιρειών απαγορεύονταν, και οι κάτοικοι της μικρής πόλης κοίταγαν πρώτα τι παπούτσια φορούσε κάποιος, πριν του μιλήσουν.

Λέγεται ότι ο Ρούντολφ κληροδότησε στην «Puma» ένα πολύ καλό παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών και πωλήσεων, ενώ ο Άντολφ κληροδότησε στην «Adidas» τις πολύ καλές δημόσιες σχέσεις με κορυφαίους αθλητές που ανέβαζαν το γόητρο (και τις πωλήσεις) της εταιρείας στα ύψη, αλλά έφερε στην κατασκευή αθλητικών παπουτσιών και καινούρια υλικά. Μέχρι τότε τα αθλητικά παπούτσια ήταν από καραβόπανο, αλλά η «Adidas» έκανε επιτυχία φέρνοντας πρώτα το δερμάτινο λευκό «Stan Smith» και το μαυρόασπρο κλασικό «Superstar» έναν χρόνο αργότερα.

Η απάντηση δεν άργησε να έλθει. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, στο Μεξικό, οι μαύροι Αμερικανοί δρομείς Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ, εμφανίστηκαν ξυπόλυτοι με μαύρες κάλτσες που συμβόλιζαν τη φτώχεια των αφρό-Αμερικανών, ύψωσαν στον αέρα το παπούτσι που κρατούσαν, και ύστερα ακούμπησαν το παπούτσι στο βάθρο, και ύψωσαν τη γροθιά τους φορώντας μαύρα δερμάτινα γάντια που συμβόλιζαν τους «Μαύρους Πάνθηρες». Το παπούτσι που φορούσαν ήταν το «Puma Suede» από μαύρο καστόρι, που από εκείνη τη μέρα έγινε παγκοσμίως διάσημο.

Οι δύο μάρκες πρωταγωνιστούσαν μέχρι τα τέλη της δεκαετία του 1970, αλλά η αντιπαλότητά τους δεν τους επέτρεψε να αντιδράσουν έγκαιρα στη νέα εταιρεία αθλητικών ειδών «Nike» που εμφανίστηκε στις αρχές του 1980, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω.

Παρόλα αυτά, η ποιότητα των προϊόντων τους, τις κράτησε στο παιχνίδι. Τα συμβόλαια με τις μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου και τους κορυφαίους αθλητές στίβου, είναι ιλιγγιώδη, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους τζίρους αυτών δύο κορυφαίων εταιρειών.

Η «Adidas» ήλθε ξανά στη μόδα, από Αμερικανούς ράπερς σαν τους «Run DMC», που ξεπετάχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και εμφανίζονταν στα βιντεοκλίπ φορώντας τα παπούτσια «Superstar» της εταιρείας, αλλά χωρίς κορδόνια, δίνοντας έμφαση στην παραβατική κουλτούρα των γκέτο. Από τότε δημιουργήθηκε μια «sneaker culture» και τα αθλητικά παπούτσια άρχισαν σταδιακά να τραβούν την προσοχή των μεγάλων οίκων, φτάνοντας τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη και δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο» συλλεκτικών αθλητικών μοδάτων παπουτσιών.

Οι αδελφοί Ντάσλερ πέθαναν με διαφορά 4 χρόνων, o Ρούντολφ το 1974, και ο Άντολφ το 1978, και θάφτηκαν στις αντίθετες άκρες του τοπικού νεκροταφείου. Μετά από πολλά χρόνια, το 2009, οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών αποφάσισαν να παίξουν ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Η διαμάχη των δύο εταιρειών, έγινε παγκόσμιο θέμα, γυρίστηκε και ταινία για την περίπτωσή τους, ενώ το περιοδικό Fortune κατέγραψε τη διαμάχη «Adidas vs Puma» στην 20ή θέση των μεγαλύτερων επιχειρηματικών αντιπάλων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Ο κόκκινος χυμός που δυναμώνει το ανοσοποιητικό και ενισχύει την καρδιακή υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το πρώιμο σύμπτωμα στα χέρια

«Καμπανάκι» Λινού: Η καθολική χρήση μάσκας πρέπει να επανέλθει άμεσα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:41