search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:44
MENU CLOSE

Το λοκντάουν το πήρε το μελτέμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2187
22-7-2021
23.07.2021 07:00
stigmiotypa-new

Σε βέρτιγκο φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τους σχεδιασμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 να γίνονται φτερό στα μελτέμια του Αιγαίου. Και, πλέον, οι κινήσεις της μοιάζουν περισσότερο με προσπάθειες να πείσει ότι έχει κάποιο σχέδιο παρά με κινήσεις που να ανταποκρίνονται σε κάποιο κεντρικό σχεδιασμό.


Με απλά λόγια, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ περισσότερο σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας» παρά στα βήματα μιας κεντρικής στρατηγικής που θα έδειχνε, ακόμα και στους δύσπιστους, ότι είχε προβλέψει όλα τα πιθανά σενάρια και άνοιγε την περπατησιά της με βάση τις προβλέψεις αυτές.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το λοκντάουν της Μυκόνου είναι δύσκολο να βρεθεί για να περιγράψει την αμηχανία και τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των συναρμόδιων υπουργών αλλά και του ρόλου της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συνολικά στη διαχείριση του νέου – και όχι μόνο αυτού – πανδημικού κύματος.


Αξίζει να σημειωθεί, συνοπτικά, πως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας διαπιστώθηκε ότι η Μύκονος (και όχι μόνο αυτή) παρουσιάζει εξαιρετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ανακοινώθηκε, έτσι, η λήψη περιοριστικών μέτρων, τα οποία, για να παραφράσουμε το… γνωστό, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του λοκντάουν αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν είναι λοκντάουν.

«Αυτό που περιορίστηκε στη Μύκονο είναι η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν έκλεισε η πρόσβαση. Μπορεί κανείς να πάει και να γυρίσει» σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Αναφερόμενη στην τουριστική και οικονομική εικόνα του νησιού η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «η εικόνα που έχουμε από το υπουργείο Τουρισμού είναι ότι η πληρότητα στη Μύκονο είναι στο 95%. Υπάρχουν οι συνήθεις ακυρώσεις που υπάρχουν πάντα τέτοια περίοδο».


Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο «δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία που ακούμε από την αντιπολίτευση. Η μεγαλύτερη ζημία θα ήταν το να ολιγωρήσει η κυβέρνηση και να μην λάβει μέτρα. Διότι το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι έχουμε ανοίξει με ασφάλεια. Ασφάλεια και για τους επισκέπτες, ασφάλεια και για τους κατοίκους».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για αυτό το ιδιότυπο λοκντάουν προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στους καταστηματάρχες του νησιού, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ έκαναν λόγο για διακριτική μεταχείριση. Δεδομένου ότι η Μύκονος αποτελεί την «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά, ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς πάντως να δίνονται στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο νησί.

Δηλώσεις…

Στις σοβαρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν και μπροστά στον φόβο του τι σημαίνει ένα λοκντάουν, έστω λίγων ημερών, σε έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι η Μύκονος απάντησε ο – αρμοδιότερος όλων – υπουργός Τουρισμού. «Η απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει πρώτη την υγεία των πολιτών είναι ότι δεν φοβόμαστε να πάρουμε δύσκολα μέτρα. Δεν υπάρχουν ακυρώσεις λόγω μέτρων στη Μύκονο. Μόνο στη φαντασία όσων τα διαδίδουν υπάρχουν αυτά» υποστήριξε ο Χάρης Θεοχάρης.


Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι μοιάζουν να αισθάνονται εγκλωβισμένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης, δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης ότι δεν εισηγήθηκαν λοκντάουν στο νησί, αυξάνοντας τη σύγχυση για τη διαχείριση της πανδημίας από όλους τους αρμόδιους.

Μιλώντας στο Mega ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σημείωσε ότι δεν ήταν εισήγηση της επιτροπής η απόφαση αυτή, ωστόσο εξήγησε πως υπάρχει διαρκής εισήγηση της επιτροπής για τις περιοχές που βρίσκονται στα όρια.
«Δεν μπορούμε να υπάρχει κάθε μέρα συνεδρίαση της επιτροπής. Κάθε φορά που υπάρχει αυξημένη επιτήρηση κάπου αλλάζουν κατευθείαν και τα μέτρα, κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μύκονο. Περιμένουμε όλα αυτά να είναι παροδικά. Ο λόγος που ελήφθησαν τα μέτρα είναι να περιοριστεί η κατάσταση. Με τη λήψη των μέτρων αυτών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αναστραφεί και να έχουμε καλύτερη εικόνα» δήλωσε ο Γώγος.

Όλα αυτά πάντως συμβαίνουν σε μια στιγμή που δεν υπάρχει υγειονομικός οργανισμός στον πλανήτη που να μην κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19 και να μην φωνάζει με κάθε τρόπο ότι χρειάζονται εμβολιασμοί και περιοριστικά μέτρα για να ελεγχθεί το νέο πανδημικό κύμα.
Από την άλλη πλευρά, στην προσπάθειά τους να διασώσουν ό,τι διασώζεται από τη φετινή τουριστική περίοδο, μέλη της κυβέρνησης προχωρούν σε δηλώσεις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Για παράδειγμα, η επιμονή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να επιρρίπτει τις ευθύνες για το νέο πανδημικό κύμα στα κορωνοπάρτι και στις εσωτερικές μετακινήσεις δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το νέο ξέσπασμα της πανδημίας εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση και μοιάζει να άρχισε ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού.


«Είναι κρούσματα που δημιουργούνται ακόμα και εδώ στην Αττική και σε άλλες περιοχές από τις εσωτερικές μετακινήσεις και από αυτά τα πάρτι που διαβάζαμε το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Θεοχάρης, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στις εσωτερικές μετακινήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού «στα σύνορά μας δεν έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, δεν βρίσκουμε πολλά κρούσματα όταν έρχεται κάποιος στη χώρα μας, από τα τεστ που κάνουμε».

…και διαχείριση

Πάντως, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η διαχείριση της νέας κρίσης του κορωνοϊού έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται για τις (δυσμενείς) εξελίξεις χωρίς κανείς να προτείνει κάποιες ουσιαστικές λύσεις.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Μύκονο (και όχι μόνο) με τα ξενοδοχεία καραντίνας και τις καταγγελίες για διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19 που υποχρεώθηκαν να περάσουν πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους έφεραν σύγκρουση ανάμεσα στα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας.


Ενώ, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση – λένε οι ίδιες πληροφορίες – επιχείρησε κατόπιν εορτής να δώσει λύσεις στο πρόβλημα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Αλλά και να κάνει διαχείριση επικοινωνιακής κρίσης, καθώς οι καταγγελίες αυτές αναμεταδόθηκαν και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Δεν είναι εύκολο το φετινό καλοκαίρι. Δεν το υποσχεθήκαμε σε κανέναν. Αυτό είναι που διαφοροποιεί τη χώρα μας. Όπου μας λέει η Πολιτική Προστασία βάζουμε ξενοδοχεία καραντίνας. Το πιο σημαντικό είναι να μην επιβαρύνεται το σύστημα υγείας» σημείωσε από τη Βουλή ο Θεοχάρης.

Για το ίδιο ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε (στη δημόσια ραδιοφωνία) πως «ενισχύονται τα ξενοδοχεία καραντίνας. Δεν είναι ίδιες οι ανάγκες σε όλα τα νησιά. Αλλού χρειάζονται περισσότερα, αλλού λιγότερα δωμάτια. Υπάρχει και μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου για να διευκολυνθούν, ενδεχομένως, και κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών».


Και πρόσθεσε η Πελώνη πως «είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, του υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες μέσω της ιχνηλάτησης».
Το βέβαιο πάντως είναι ότι κυβέρνηση και Μαξίμου προσπαθούν να «έχουν στον αφρό» μια εικόνα ότι όλα είναι υπό έλεγχο προκειμένου να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις για τον τουρισμό, ελπίζοντας ότι η περίοδος, που απομένει θα κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, δεδομένων των συνθηκών πάντα.


Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει μετά… βδελυγμίας τον όρο λοκντάουν αλλά και, την ίδια στιγμή, προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του «πυροσβέστη» για τις, όποιες, κυβερνητικές εστίες ανάφλεξης με αφορμή την πανδημία. Όπως, λόγου χάρη, το ζήτημα των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ των επιβατών που ταξιδεύουν προς τα νησιά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας.

Υποχρεωτικότητα

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης και, παρά τις διάφορες δηλώσεις υπουργών τις τελευταίες ημέρες, δεν περιλαμβάνει αναφορές για απολύσεις υπαλλήλων ούτε για παραπομπές στο πειθαρχικό αναφορικά με το Δημόσιο.


«Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Και προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς συμπολίτες μας» εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.


Η σχετική συζήτηση είχε ανάψει από αναφορές κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί» αλλά και ο Μάκης Βορίδης που είχε μιλήσει για παραπομπή των δημοσίων υπαλλήλων που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν στο πειθαρχικό. Ενώ είναι νωπό ακόμα το μπρος – πίσω περί απολύσεων της Δόμνας Μιχαηλίδου την περασμένη εβδομάδα.

Όχι απολύσεις

Τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε προαναγγείλει η Αριστοτελία Πελώνη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της ετέθη, πως «θα έρθει νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα που δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση με απολύσεις».


Την ίδια στιγμή πάντως, άξια επισήμανσης είναι τα όσα δήλωσε στο iEidiseis η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, για τα ζητήματα της υπόχρεωτικότητας των εμβολιασμών αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα. «Η πολιτεία οργανωμένα και συγκροτημένα να θέσει περιορισμούς στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να προβαίνει σε απολύσεις σε ό,τι αφορά στην περίπτωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων» σημείωσε η «γαλάζια» βουλευτής.


Η δική της εκτίμηση μάλιστα είναι ότι «η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα πρόσθετο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, που θα προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να τοποθετεί τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο σε άλλα καθήκοντα, έστω και υποδεέστερα, χωρίς αυτό να αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν είστε δικαιούχοι – Οριστικοί πίνακες και διαδικασία

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτό είναι το μικρό παλατάκι που μένει ο καλύτερος παίκτης του κόσμου (Photos)

Κολαστήριο – spa στο κέντρο της Αθήνας: 47χρονος κλείδωνε εργαζόμενες σε δωμάτια και τις βίαζε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:44