search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:05
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Προελαύνουν ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν, απίστευτες σκηνές στην πόλη Χεράτ (Video)

12.08.2021 19:31
taliban_new

Καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για την οριστική τους αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Πέμπτη την έδρα της Αστυνομίας της Χεράτ, τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, στη δυτική πλευρά της χώρας. Την είδηση μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, διευκρινίζοντας ότι οι αντάρτες ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από το κτίριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, οι Ταλιμπάν δεν συνάντησαν καμιά αντίσταση από την πλευρά των αφγανικών δυνάμεων. Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ανταρτών, δήλωσε ότι «ο εχθρός τράπηκε σε φυγή… Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, όπλα και πολεμοφόδια έπεσαν στα χέρια».

Σύμφωνα με το BBC, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την στρατηγικά κρίσιμη πόλη Γκάζνι, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους δέκα σημαντικές πρωτεύουσες επαρχιών στο Αφγανιστάν σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Ουσιαστικά, συνεχίζουν την προέλασή τους στη χώρα, όντας ασταμάτητοι, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν την Καμπούλ σε διάστημα 90 ημερών.

Ουάσινγκτον προς Αμερικάνους: Φύγετε αμέσως

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις. Το κάλεσμα απεύθυνε στον ιστότοπο της η Αμερικανική πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση στον ιστότοπο της πρεσβείας και προειδοποιεί τους Αμερικανούς για την ικανότητα της διπλωματικής αποστολής αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί τους πολίτες.

«Δεδομένων των συνθηκών ασφαλείας και του μειωμένου προσωπικού, η ικανότητα της πρεσβείας να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά περιορισμένη ακόμη και εντός της Καμπούλ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Ο Ερντογάν απαντούσε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων διαβάζοντας… autocue

Βρετανία: Απολύσεις και περικοπές στο Δημόσιο ετοιμάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Ινδία: Σοκαριστικό ατύχημα – Μεταλλική ράβδος διαπέρασε το κρανίο εργαζόμενου σε οικοδομή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:04