search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:04
MENU CLOSE

Πρώτο καμπανάκι από τη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23/9/2021
23.09.2021 07:00
thessaloniki_maska_new

Σε προσπάθεια εξορκισμού των συνεπειών ενός νέου κύματος της πανδημίας της Covid-19 έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Διαπιστώνοντας στην πράξη ότι η προσπάθεια δημιουργίας τείχους ανόσιας μέσω των εμβολιασμών δεν τα έχει πάει και τόσο καλά και φοβούμενη μια εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών που θα την οδηγήσουν εκών άκων στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Το «καμπανάκι» που χτύπησε πρώτη, για άλλη μια φορά, η Θεσσαλονίκη δείχνει τη ρευστότητα της κατάστασης αλλά και τις αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά μας ενόψει του χειμώνα. Και υποχρεώνει το Μαξίμου να επιχειρήσει να λειτουργήσει ως… Προμηθέας και να αποφύγει τα χειρότερα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι διαρκώς αναφύονται και νέες δυσκολίες οι οποίες καθιστούν τις προσπάθειες ομαλής διαχείρισης του νέου πανδημικού κύματος όλο και πιο δύσκολες, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, νέα μέτωπα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί «χειρουργικές» παρεμβάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ένα πρώτο και σημαντικό πρόβλημα είναι η αλλαγή στρατηγικής που καταγράφεται από αντιεμβολιαστές το τελευταίο διάστημα. Καθώς από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα συνωμοσιολογικά κείμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν να περνούν σε πιο ενεργή δράση, προχωρώντας σε μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν, σε διάφορες περιπτώσεις, παιδιά που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας προκειμένου να μπουν στις σχολικές αίθουσες. Ήδη στα Καμίνια εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα με περιπολικό ύστερα από μήνυση γονέα, ενώ και σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφονται αντίστοιχα φαινόμενα. Πριν το πράγμα πάρει μέγεθος χιονοστιβάδας η κυβέρνηση λαμβάνει ενεργά μέτρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να παρεμβαίνει και να ζητά από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις μηνύσεων, να μην εφαρμόζεται το αυτόφωρο, και αυτό προκειμένου να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναστατώθηκαν από τα τελευταία αυτά περιστατικά και δήλωναν ότι είναι απροστάτευτοι από την πολιτεία.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά «περάσαμε μια διάταξη με την οποία καλύπτουμε πλήρως νομικά τους εκπαιδευτικούς μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τα ζητήματα αυτά».

Παράλληλα, στις αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται ότι πλέον θα εξαιρούνται από τη διαδικασία του αυτοφώρου οι μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών και γιατρών για υγειονομικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί με τις συνολικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, την Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της… «φάμπρικας» των μηνύσεων και των αγωγών από τους αρνητές των εμβολίων.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα των μηνύσεων και να κινηθούν αναλόγως. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια πρώτη «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Όλα αυτά έρχονται πάντως σε μια στιγμή που, ουσιαστικά, η κυβέρνηση είναι σαν να παραδέχεται ότι αδυνατεί να πείσει τον «σκληρό πυρήνα» των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους, και αναπόφευκτα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη δημιουργία της απαραίτητης ανόσιας για την αντιμετώπιση του νέου πανδημικού κύματος.

Στο «κόκκινο» η συμπρωτεύουσα

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έστειλε άρον-άρον τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη συμπρωτεύουσα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία προκαλούν σοβαρή ανησυχία και επαναφέρουν στο προσκήνιο το φάσμα των τοπικών λοκντάουν. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αρμόδιο υπουργό δεν τίθεται ζήτημα για περαιτέρω μέτρα, καθώς έκανε λόγο για προληπτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί ο στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα, να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και πραγματικά να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν τίθεται θέμα μέτρων, επειδή πολλά λένε, τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε όλα τα δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Αναφερόμενος στην άνοδό του στη Θεσσαλονίκη ο Πλεύρης εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση για κάποια νούμερα, τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζονται μια προσοχή, και αυτό έχει να κάνει με την αύξηση

των νοσηλειών και των κρουσμάτων, καθώς και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία. Δεν υπάρχει καμία άλλη κουβέντα, προληπτικά βρισκόμαστε εδώ και ενημερώνουμε».

Βέβαια, μπορεί ο υπουργός Υγείας να απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο καραντίνας, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι αποτελεί ένα είδος συζήτησης δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά και ότι αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε τα τοπικά λοκντάουν κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

«Δεν θα ξανακλείσει»

Σε κάθε περίπτωση ο βασικός στόχος της κυβέρνησης μοιάζει να είναι η αποτροπή ενός λοκντάουν, πολύ περισσότερο στην Αττική αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, το όποιο θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ταυτόχρονα θα έθετε εν αμφιβόλω κάποιους στόχους για την οικονομία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που θα προκαλούσαν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, για ακόμη μια φορά, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δήλωσε κατηγορηματικά πως «ηχώρα δεν θα ξανακλείσει, καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας». Και όπως είχε υποστηρίξει ο πρωθυπουργός «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με τον ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει, ο φόβος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από άποψη πανδημίας μετά το άνοιγμα των σχολείων παραμένει. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι μαθητές είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι (παρά τα δωράκια που η κυβέρνηση τους υπόσχεται αν εμβολιαστούν) και φυσικά ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού παραμένει υψηλός. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η ενεργοποίηση των ιδιωτών παιδιάτρων, οι οποίοι θα αναλάβουν και αυτοί εμβολιασμούς παιδιών από 12 ετών και άνω μήπως και επιτευχθεί εντέλει η πολυπόθητη ασπίδα ανοσίας.

Περαιτέρω ενίσχυση

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην καλή πορεία της οικονομίας που καταγράφεται. Ωστόσο, μπροστά στο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και στην ενέργεια η κυβέρνηση, μετά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το καλάθι που κράτησε, υπόσχεται περαιτέρω ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων ανάλογα με τις τελικές επιδόσεις της οικονομίας.

Μιλώντας στο Reuters ο Μητσοτάκης τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι «η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη». Ειδικά για την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέτρεξε στη δήλωσή του πριν από τις εκλογές του 2019 στο ίδιο δημοσιογραφικό πρακτορείο («θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»), σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί αυτή τη δέσμευση, εκφράζοντας παράλληλα «βεβαιότητα για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

«Θα είμαστε, επομένως, σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αυτό, δηλαδή, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία. Πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του στο πεδίο της οικονομίας. «Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα». Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών «εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού καλύτερη, θα συζητήσουμε τις νέες προτεραιότητες πολιτικής».

Ταυτόχρονα, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην εκτίμηση ότι το κύμα ακρίβειας είναι κάτι παροδικό και ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μόλις επέλθει η κανονικότητα σε ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, που είχαν διαταραχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας. Η παρουσία, μάλιστα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έδωσε ευκαιρία στην κυβέρνηση να ασκήσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική στα όσα δήλωσε ο Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, πλαισιωμένη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο. Ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση και ξανά διαγραφή χρεών. Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014. Μόνο που σήμερα όλοι γνωρίζουν τι ακολούθησε μετά» σχολίασε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τους άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης»

Με όχημα την πορεία της οικονομίας, λοιπόν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, τονίζοντας ότι «η σημαντική αύξηση των εξαγωγών – εν μέσω πανδημίας – είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μητσοτάκης σημείωσε πως «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Και πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πως «οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει, μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας για efood: Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση για τους διανομείς, να την ψηφίσει και η κυβέρνηση

Διπλό μπλόκο σε αρνητές – Τέλος το αυτόφωρο και η προσαγωγή των εκπαιδευτικών

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν «λουκέτο» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34