search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:13
MENU CLOSE

Pandora papers: Η φοροδιαφυγή του Μπλερ – Αγόρασε 4όροφο αρχοντικό και απέφυγε φόρους 312.000 λιρών

04.10.2021 16:27
TONI_MPLER-new

Ο Τόνι Μπλέρ εξελέγη την περίοδο 1997 – 2007 με κεντρικό του σύνθημα ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Και την πάταξε. Για τους άλλους όχι για εαυτόν του. Οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας του International Consortium of Investrigative Journalists (ICIJ) με τον τίτλο Pandora Papers, σαρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταίο «λαβράκι» η φοροδιαφυγή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας και της συζύγου του Σέρι Μπούθ που κατάφεραν να μην πληρώσουν φόρο 312.000 λιρών όταν αγόρασαν ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα στο Λονδίνο.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», το 2017, ο Τόνι Μπλερ αγόρασε ένα τετραώροφο αρχοντικό έναντι 6,45 εκατομμυρίων λιρών στην οδό Harcourt του Λονδίνου ως γραφείο της συζύγου του Σερί Μπουθ. Η σύζυγός του ήθελε να στεγάσει τη νομική συμβουλευτική εταιρεία της «Omnia» όπως και το ίδρυμά της για τα δικαιώματα των γυναικών.


Αλλά γιατί να πληρώσει φόρους; Έτσι αγόρασε πριν με τη σύζυγό του Σερί, μία υπεράκτια εταιρεία ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν. Έτσι κατάφερε να γλυτώσει φόρους 312 χιλιάδων ευρώ.


Βέβαια ο Μπλερ επιμένει ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για την υπόθεση, ούτε εκείνος ούτε η οικογένεια του Ζαγιάνι. Και οι Μπλερ τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι αγόρασαν το ακίνητο: «με φυσιολογικό τρόπο μέσω αξιόπιστων κτηματομεσιτών» και «δεν είχε καμία σχέση με την αρχική εταιρεία ούτε με αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτό», ενώ τονίζουν πως δεν χρησιμοποίησαν υπεράκτια συστήματα για να κρύψουν συναλλαγές ή να αποφύγουν φόρους.


Και δεν είναι φυσικά μόνο ο Τόνι Μπλερ. Η έρευνα, αποκαλύπτει στοιχεία για απόκρυψη ή και ξέπλυμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών για πάνω από 300 πολιτικούς, εκ των οποίων, πάνω από 30 είναι πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Δεν απειλούμε, δεν εκφοβιζόμαστε – Η Τουρκία υπονομονεύει τις διερευνητικές

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Ανάπτυξη 6,1% φέτος

Αντετοκούνμπο: Έδωσε περίπου 3 εκατ. ευρώ για δύο υπερπολυτελείς βίλες στο Costa Navarino (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06