search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:41
MENU CLOSE

Pandora Papers: Τι απαντά ο Νίκος Αναστασιάδης – Αντίδραση και από Μόσχα

04.10.2021 17:40
anastasiadis_new

Αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις μεθόδους φοροαποφυγής που ακολουθούν οι ισχυροί του κόσμου, όπως δείχνουν τα Pandora Papers.

Kαμιά εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη δεν υπάρχει σε σχέση με συμμετοχή του σε offshore εταιρείες ή στη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα για τα Pandora Papers.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι Κυπριακή κυβέρνηση εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών αυτών, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.

Η εφημερίδα Guardian κατά την παρουσίαση της έρευνας για τα Pandora Papers αναφέρεται στη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου μεγιστάνα πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες. Σε μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής, η παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία Alcogal ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί από το νομικό γραφείο του Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Ρώσο επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ρωσία: Ισχυρισμοί που είναι ακατανόητο πού βασίζονται

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, με αφορμή την έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, ότι δεν βλέπει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων στη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα έγγραφα.

«Προς το παρόν γίνεται λόγος για κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ακατανόητο πού βασίζονται. Και φυσικά, αυτό δεν συνιστά λόγο για να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Αρχικά πρέπει να υπάρχει κάποιο σοβαρό δημοσίευμα παρόλα αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι βάσει των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας , προσθέτοντας ότι στα δημοσιεύματα αυτά υπάρχει μια «συλλογή αρκετά ανυπόστατων ισχυρισμών» και «ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για οποιουσδήποτε ελέγχους».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοιοι έλεγχοι, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Αν υπάρξουν κάποια σοβαρά δημοσιεύματα που να βασίζονται κάπου, που να επικαλούνται κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα μελετήσουμε με ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τον λόγο», είπε ο Πεσκόφ. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είδαμε κάποιο ‘κρυμμένο πλούτο’ του άμεσου περιβάλλοντος του Πούτιν. Προφανώς τα δημοσιεύματα θα συνεχισθούν, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε τίποτα το ιδιαίτερο σ’ αυτά» δήλωσε ο Πεσκόφ , αναφερόμενος προφανώς σε σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt. Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Αεροπορικό δυστύχημα στο Μιλάνο: Ρουμάνος πολυεκατομμυριούχος με την οικογένειά του στο αεροσκάφος

Pandora papers: Η φοροδιαφυγή του Μπλερ – Αγόρασε 4όροφο αρχοντικό και απέφυγε φόρους 312.000 λιρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50