search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 05:08
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Βροχή τριπλάσια από κάθε Οκτώβριο μέσα σε δύο μέρες στην Αττική

15.10.2021 20:11
ballos-new (4)

Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» που συνέχισε για δεύτερη μέρα να επελαύνει, αφήνοντας πίσω της αμέτρητα προβλήματα και επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο μέρες, επιβεβαίωσαν τις προγνώσεις, φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων στην Αττική, η οποία δέχθηκε μεγάλο όγκο βροχής, ενώ ελήφθησαν και έκτακτα μέτρα. Το ύψος της στο λεκανοπέδιο (170 χιλιοστά) ήταν τέτοιο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν τριπλάσιο απ’ ότι κάθε Οκτώβριο.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στην Αττική, τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς και τα περιγράμματα των περιοχών που κάηκαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Όπως φαίνεται, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης 14/10 έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10 καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά). Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.

Το μοναδικό μέρος που δεν έβρεξε

Βροχή κατέγραψαν σήμερα οι 413 από τους 414 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση, ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου. Το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καταγράφει όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έως το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά), ο Πύργος Ηλείας (77 χιλιοστά) και το Βατοπέδι του Άθω (70).

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας έως το πρωί του Σαββάτου

Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10 τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Στον σχετικό χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που δεν έβρεξε σήμερα

ΚΙΝΑΛ: Παράταση ως την επόμενη Πέμπτη για τις υποψηφιότητες

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Πυρήνας καταιγίδων» πέρασε από την Αττική (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36