search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:11
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Διομήδης: Πλησίασε τους -10 βαθμούς η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα (Χάρτες)

13.01.2022 10:39
xionia new

Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν σήμερα το πρωί στη βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο ισχυρός παγετός που δημιουργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα να πλησιάσει ο υδράργυρος τους -10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας.       

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-9,8), Κλεισούρα Κοζάνης (-9,7), Νευροκόπι (-9,1), Παρανέστι Δράμας (-9,0) και Βαρικό Φλώρινας (-9,0).

Το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να πλησιάσουμε το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στην Ελλάδα.

Και μπορεί όταν λέμε ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών την Ελλάδα το μυαλό των περισσότερων να πηγαίνει στο Νευροκόπι, όμως η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουάριου του 1963.Τότε το θερμόμετρο είχε δείξει -27,8 βαθμούς Κελσίου.

Ο χειμώνας του 1962 – 63 αποκαλείται και “χειμώνας των πάγων” καθώς οι καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη θύμιζαν Βόρειο πόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 1962 679 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ευρώπη λόγω του πολικού ψύχους. Οι θάνατοι στην Ελλάδα από το ψύχος υπολογίζονται την περίοδο εκείνη σε 7.

Η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ιστορικά στην Ελλάδα και η πλέον χαμηλή της τρέχουσας δεκαετίας ήταν στην Φλώρινα (-25,1 βαθμοί Κελσίου) το βράδυ της 17ης προς 18η Ιανουαρίου του 2012.

Να αναφέρουμε ότι Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία – και οι τρεις στην Βόρεια Ευρώπη – δεν έχουν πιάσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όσο το “εθνικό” ρεκόρ που καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα.

Επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πάντως οι χαμηλές θερμοκρασία θα διατηρηθούν.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Διαβάστε επίσης

Παίδων Πεντέλης: 24ωρη απεργία για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο

Ρόδος: Τεράστιος τοίχος κατέρρευσε και έλιωσε δύο αυτοκίνητα (Video/Photos)

Κακοκαιρία Διομήδης: Παγετός και ισχυροί βοριάδες – Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31