search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:16
MENU CLOSE

Πρώτα δημοσκοπικά «καμπανάκια» για το ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/02/2022
19.02.2022 07:00
androulakis new

Αν και η κατάσταση δεν κρίνεται ακόμα ανησυχητική, η αλήθεια είναι ότι η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc μοιάζει να μετριάζει την ευφορία που επικρατεί από τα τέλη Δεκεμβρίου στο ΚΙΝΑΛΛ.

Η μικρή μείωση του ποσοστού σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, αλλά, κυρίως, δύο άλλα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης «στέλνουν» μηνύματα στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου γίνεται μια προσπάθεια χάραξης μιας αντιπολιτευτικής στρατηγικής που από τη μία θα διαφοροποιεί σαφώς το ΚΙΝΑΛΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη θα πιέζει την κυβέρνηση, χωρίς, όμως, να ξεφεύγει από τα όρια της «θεσμικής» αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το κόμμα λαμβάνει 14,6% από 14,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Η πτώση είναι πολύ μικρή για να μπορεί να θεωρηθεί απλή «διόρθωση», ωστόσο είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛΛ και μένει να φανεί αν είναι κάτι παροδικό ή ένα πιο μόνιμο φαινόμενο.

Ποιοτικά προς ανάλυση

Όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς από τη μία το ΚΙΝΑΛΛ και η Ν.Δ. μοιάζουν να… διαγκωνίζονται για τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (το 27,7% δηλώνει ότι στηρίζει ΚΙΝΑΛΛ και το 27,3% Ν.Δ.), όπερ σημαίνει ότι τα δύο κόμματα διεκδικούν το ίδιο κομμάτι του εκλογικού σώματος, το οποίο ενδεχομένως δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στο παρελθόν, αλλά ίσως είναι το τμήμα αυτό που μπορεί να καθορίσει… κυβέρνηση.

Και από την άλλη, όσον αφορά το ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες που συμμετείχαν στη μέτρηση, μετά την αυτοδυναμία της Ν.Δ. (26,9%) ακολουθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛΛ με ποσοστό 15,7%, τρίτη επιλογή μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. -ΚΙΝΑΛΛ (10,8%) – να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛΛ κυριαρχεί η προτίμηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., μια ενδιαφέρουσα αντινομία που θα πρέπει να προβληματίσει τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Βέλη» κατά Μητσοτάκη-Τσίπρα

Σε επίπεδο στρατηγικής, πάντως, το κόμμα συνεχίζει να κρατά αποστάσεις και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, με αφορμή τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛΛ βρήκε την ευκαιρία να «ρίξει βέλη» και στους δύο «μονομάχους», επιχειρώντας να «μπετονάρει» την αυτόνομη πορεία του.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προόδου και της αντιδραστικής συντήρησης επέλεξε το δεύτερο. Τον κ. Καμμένο και τονκ. Παπαγγελόπουλο. Εκ του πονηρού και ανειλικρινή όσα λέει τώρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, επειδή είναι σε αποδρομή».

Από την άλλη, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση χωρίς κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Τον καλούμε να σταματήσει να κρατάει ίσες αποστάσεις από την ακρίβεια και τα προβλήματα των πολιτών και να υιοθετήσει τις προτάσεις μας».

Επιστροφές και διευρύνσεις

Ταυτόχρονα, όσο περνά ο καιρός τόσο εντείνεται και η συζήτηση σχετικά με τη «διεύρυνση» του κόμματος με παλαιότερα στελέχη – κυρίως του εκσυγχρονιστικού μπλοκ – αλλά και με πολιτικούς από άλλους χώρους που, όμως, βρίσκονται κοντά στο ΚΙΝΑΛΛ και τις θέσεις του. Δύο ονόματα που «παίζουν» αυτό το διάστημα είναι αυτά του τέως ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου αλλά και του πρώην υπουργούΓιάννη Πανούση.

Με τον πρώτο ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να γνωρίζεται προσωπικά, από την κοινή θητεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο δεύτερος θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του κόμματος για την οπαδική βία, θέμα που το γνωρίζει πολύ καλά και μένει να φανεί αν αυτή η κίνηση θα έχει και συνέχεια. Όσον αφορά τα «εκσυγχρονιστικά» στελέχη, αν και έχουν εκφραστεί θετικά για τον νέο πρόεδρο, για την ώρα δεν έχουν κάνει κάποιες κινήσεις, αναμένοντας τα «σήματα» που θα εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη.

Οργανωτικός πυρετός

Παράλληλα, στο κόμμα επικρατεί οργανωτικός «πυρετός» εν όψει συνεδρίου, το οποίο προσδιορίζεται χρονικά για τις αρχές Ιουνίου. Το συνέδριο θα εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή και τον νέο γραμματέα του κόμματος και αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα του… ονόματος, με επικρατέστερη τη λύση του «ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛΛ», που φαίνεται ότι προκρίνει και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιος… εκλογικός αιφνιδιασμός από πλευράς Μαξίμου, το ΚΙΝΑΛΛ θα επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα να κινητοποιήσει τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιοργάνωση των σχημάτων βάσης του κόμματος (νομαρχιακές επιτροπές κ.λπ.) μέχρι το συνέδριο. Ταυτόχρονα, μέσα από μια υβριδική διαδικασία αυτοοργάνωσης, σχεδιάζεται η εκλογή των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο.

Το… ζήτημα Ανδρουλάκη

Τέλος, προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί η αδυναμία του Ν. Ανδρουλάκη να συμμετέχει ως επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛΛ στις κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής, αφού ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και όχι μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η παρουσία του Μιχάλη Κατρίνη κρίνεται ως θετική, καθώς ο νυν επικεφαλής της Κ.Ο. ανταποκρίνεται άψογα στα καθήκοντά του, ωστόσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ υποχρεώθηκε να βγάλει χωριστή ανακοίνωση (μέσω βίντεο) για τη συζήτηση στη Βουλή επί των εξοπλιστικών δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο, προφανώς, θα παραμείνει άλυτο μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική για την ακρίβεια

Ανακύκλωση: Κάτω από την βάση εξακολουθεί και παίρνει η Ελλάδα (Video)

Η ακρίβεια «ροκανίζει» την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59