search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:38
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Μπαίνει πλαφόν στις τιμές λόγω ακρίβειας – Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και τον Μάρτιο

02.03.2022 14:16
venzini_new

Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι μία εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η απότομη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί κλυδωνισμούς στην οικονομία, καθώς κάθε μέρα καταγράφονται τιμές σοκ.

Η τιμή του βαρελιού του αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά σχεδόν 5%, ενώ αυτή του βαρελιού του Brent, του ευρωπαϊκού αργού αναφοράς, ξεπέρασε τα 110 δολάρια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Και τα δύο είδη μαύρου χρυσού έφθασαν σήμερα σε νέα ύψη, στα 108,64 δολάρια το βαρέλι του WTI, στα 110,09 δολάρια το βαρέλι του Brent.

Την ίδια ωρα αλμα πάνω από 50% κάνουν οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, στις συναλλαγές της Τετάρτης, φτάνοντας στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ήδη οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ το λίτρο.

Στο πλαίσιο να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και των άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από αυτή την κρίση. 

Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις για τα ενεργειακά τιμολόγια Μαρτίου που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα.

Αυτό σημαίνει, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πως η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί ξανά σε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 39 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 51 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους

Για τις επιχειρήσεις το πλαίσιο παραμένει το ίδιο μ’ αυτό των δύο περασμένων μηνών. 

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι κωδικοί που βρίσκονται στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ

Nord Stream 2: Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:38