search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:25
MENU CLOSE

Πετρέλαιο: Οι φόβοι ανεπάρκειας το εκτόξευσαν σε υψηλά 7ετίας – Αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών από ΗΠΑ

01.03.2022 19:44
Η Κίνα ανακάλυψε κοίτασμα-μαμούθ πετρελαίου και φυσικού αερίου - Media

Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες συμφώνησαν σε μία συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου για να μειώσουν τις τιμές του που εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με +11,3% στα 107 ευρώ το μπρεντ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων για διαταραχή της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είτε λόγω των αντιποίνων από τη Δύση.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες βιομηχανικές καταναλώτριες χώρες, όπως την Ιαπωνία και τη Γερμανία, συμφωνήθηκε η αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών από τα παγκόσμια αποθέματα, ανέφεραν οι πηγές.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη αποδέσμευση από τα αμερικανικά αποθέματα αργού μέσα σε λίγους μήνες καθώς η έκρηξη του κόστους των καυσίμων έχει γίνει μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η παρέμβαση του ΙΕΑ σημειώνεται μετά την απόρριψη πέρυσι από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους του αιτήματος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για ταχύτερη αύξηση της προσφοράς από το καρτέλ, Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει αύριο για να συζητήσει τα σχέδια για την παραγωγή τον Απρίλιο.

Η Σαουδική Αραβία, που ηγείται ουσιαστικά του ΟΠΕΚ, διαμήνυσε ότι δεν θεωρεί πως οι αγορές είναι αρκετά σφιχτές, ώστε να χρειάζεται επιτάχυνση για την επαναφορά της παραγωγής στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και οι γειτονικές χώρες της στον Περσικό Κόλπο έχουν επαρκή αργή παραγωγική δυναμικότητα για να ενισχύσουν την προσφορά τους, αν έκαναν μία τέτοια επιλογή.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος των κρυπτονομισμάτων μετά τα capital controls στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Kερδισμένα τα γερμανικά ομόλογα

ΔΕΣΦΑ: Δεν διέρχεται από την Ουκρανία ο αγωγός που τροφοδοτεί την Ελλάδα (χάρτης)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:22