search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:10
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο – Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη – Ρώσοι στρατιώτες στη Χερσώνα

02.03.2022 21:37
kiev_xtypima1322_new

Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης κάνοντας ταυτόχρονα δραματική έκκληση στις ρωσικές δυνάμεις να μην πυροβολούν αμάχους.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Νύχτα βομβαρδισμών σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο

Την ώρα που η νύχτα γίνεται ημέρα από τοους βομβαρδισμούς σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκετο βράδυ της Τετάρτης κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η έκρηξη προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Για έβδομη ημέρα του πολέμου την Ουκρανία ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά, με τη νύχτα να αναμένεται δύσκολη και την αγωνία για μαζική έφοδο να εντείνεται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η έκρηξη ίσως αφήσει τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας χωρίς θέρμανση, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η ισχυρή έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα – έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα σειρήνες εκτός από την ουκρανική πρωτεύουσα ηχούν σε Χάρκοβο και Λβοφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Άγριο σφυροκόπημα

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν και το Χάρκοβο και ελέγχουν, όπως υποστηρίζουν, τη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι μάχες και στη Μαριούπολη. Από τα ρωσικά πυρά χτυπήθηκε και ο καθεδρικός ναός στο Χάρκοβο που λειτουργεί και σαν καταφύγιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις ζητούν από τους δημάρχους να παραδόσουν τις πόλεις, ενώ έχουν μπλοκάρει από όλες τις κατευθύνσεις το Κίεβο, την Οδησσό, αλλά και τη Μαριούπολη, την οποία μάλιστα έχουν αποκλείσει και από τη θάλασσα. Το ελληνικό κονβόι που έφυγε το πρωί από την πόλη έζησε συγκλονιστικές στιγμές, καθώς υπήρξε μια στιγμή που τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Η ελληνική αποστολή έφτασε τελικά στην Ζαπορίζια.

Εντωμεταξύ τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, μετά το Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και «εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες. Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζει από την πλευρά της η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία τους, επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε Πούτιν, υποστηρίζοντας πως είναι πιο απομονωμένος από ποτέ, «ενας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει με πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών, οι οποίες παρά το ότι αρχικά ήταν στον “αέρα” θα συνεχιστούν την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή Μπιαλοβιέζα, στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Πρόκειται για την τοποθεσία όπου υπεγράφησαν οι συμφωνίες για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά Ρωσίας: Καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία και ζητά άμεση αποχώρηση

Επιθέσεις από Πολωνούς ακροδεξιούς δέχονται οι μη λευκοί πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα κυκλοφορήσει ψεύτικο βίντεο με τον Ζελένσκι να έχει παραδοθεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:09