search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:24
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα πριν τις συνομιλίες

02.03.2022 15:40
ukraine-23-new

Έβδομη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις μάχες να έχουν πλέον μεταφερθεί στα αστικά κέντρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισοπέδωσαν το Χάρκοβο και ελέγχουν, όπως υποστηρίζουν, τη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι μάχες και στη Μαριούπολη. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις ζητούν από τους δημάρχους να παραδόσουν τις πόλεις, ενώ έχουν μπλοκάρει από όλες τις κατευθύνσεις το Κίεβο, την Οδησσό, αλλά και τη Μαριούπολη, την οποία μάλιστα έχουν αποκλείσει και από τη θάλασσα. Το ελληνικό κονβόι που έφυγε το πρωί από την πόλη έζησε συγκλονιστικές στιγμές, καθώς υπήρξε μια στιγμή που τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Η ελληνική αποστολή έφτασε τελικά στην Ζαπορίζια.

Εντωμεταξύ τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, μετά το Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και «εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες. Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζει από την πλευρά της η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία τους, επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε Πούτιν, υποστηρίζοντας πως είναι πιο απομονωμένος από ποτέ, «ενας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει με πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών, οι οποίες παρά το ότι αρχικά ήταν στον “αέρα” θα συνεχιστούν την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας έχει ήδη φτάσει στην περιοχή Μπιαλοβιέζα, στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Πρόκειται για την τοποθεσία όπου υπεγράφησαν οι συμφωνίες για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αερομεταφερόμενες ρώσικες δυνάμεις επιτίθενται στο Χάρκοβο

Η απαρχή μιας νέας εποχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:21