ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Ζυμαρένιοι κορυδαλλοί, της Σλάβικης παράδοσης

19.04.2022 06:00

Τα φουσκωτά αυτά ψωμάκια συμβολίζουν τον ερχομό της άνοιξης, καθώς σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες των Σλάβων οι κορυδαλλοί κουβαλούν την άνοιξη και τη ζεστασιά στα φτερά τους. Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής γίνονται από νηστίσιμη ζύμη όπως η παρακάτω συνταγή και το Μ. Σάββατο οι οικοδέσποινες τα ετοιμάζουν με πλούσια ζύμη τσουρεκιού.

130 ml νερό, χλιαρό

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

40 ml σπορέλαιο

Μερικά γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) για τα ματάκια

Μαύρο δυνατό τσάι για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν τελείως. Στη συνέχεια, προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και τέλος το λάδι και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας. Θα πρέπει να έχετε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια, έτσι ώστε τα «πουλιά» να διατηρήσουν το σχήμα τους. Συνεχίστε το ζύμωμα για 7-10 λεπτά και προσθέστε λίγο αλεύρι σε περίπτωση που πιστεύετε ότι το χρειάζεται. Σχηματίστε μια μπάλα, βάλτε την σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει σε μια ζεστό μέρος για μιάμιση ώρα περίπου. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, πατήστε την, σχηματίστε μια νέα μπάλα και αφήστε την για άλλα 30 με 60 λεπτά για το δεύτερο φούσκωμα. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσες μπαλίτσες, αλείψτε τις ελαφρά με λάδι και αφήστε τις κάτω από μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για 10 λεπτά. Για να σχηματίσετε τα πουλάκια πάρτε ένα στρογγυλό κομμάτι ζύμης και πλάστε ένα χοντρό μπαστούνι. Πιέστε ελαφρά το κεντρικό του τμήμα έτσι ώστε οι άκρες να είναι πιο χοντρές από το κέντρο. Έπειτα, δέστε σε κόμπο το κομμάτι του κορδονιού. Σχηματίστε την ουρά του πουλιού στη μια μεριά και το μυτερό ράμφος στην άλλη και φτιάξτε τα ματάκια με δύο μικρά γαρίφαλα. Μπορείτε εύκολα να τα αντικαταστήσετε με μικρά κομμάτια σταφίδας. Επαναλάβετε το ίδιο με όλα τα μπαλάκια της ζύμης. Αραδιάστε τα σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, καλύψτε απαλά με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε ένα δυνατό γλυκό μαύρο τσάι και βουρτσίστε την επιφάνειά τους. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αλείψτε τα τέλος με λίγες σταγόνες σπορέλαιο για να γυαλίσουν και απολαύστε.

Πηγή:  Russia Beyond

Διαβάστε επίσης:

Κουλουράκια πασχαλινά με αρωματική μαστίχα

Μπακαλιάρος σαβόρο, για την Κυριακή των Βαΐων

Λαζαράκια, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 14:07
Exit mobile version