search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 05:11
MENU CLOSE

Σοκολατένια πολωνική καρπάτκα (εκλέρ ταψιού)

23.05.2024 06:20
polonikitourta

Μια υπέροχη τούρτα με σοκολατένια φύλλα ζύμης, τύπου choux και υπέροχη γέμιση με πουτίγκα σοκολάτας που θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και την υπέροχη γεύση της.

Η παραδοσιακή αυτή πολωνική τούρτα, που έχει πάρει το όνομά της από τα χιονισμένα Καρπάθια (karpaty) θυμίζει πολύ στην παρασκευή της τα γαλλικά εκλέρ και είναι ξακουστή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη choux

80 ml γάλα

80 ml νερό

10 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

60 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη

65 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

30 γραμμάρια κακάο σκόνη

3 αυγά

Για την κρέμα

500 ml γάλα

135 γραμμάρια ζάχαρη

30 γραμμάρια κορν φλάουρ

10 γραμμάρια σκόνη κακάο

2 αυγά

120 γραμμάρια κουβερτούρα, τεμαχισμένη

5 γραμμάρια εκχύλισμα βανίλιας

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

170 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1.Για την κρέμα, βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και φέρτε σε βρασμό. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέστε το κακάο και το κορν φλάουρ και ενσωματώστε τα κι αυτά. Ξεκινήστε να ρίχνετε σταδιακά το καυτό γάλα στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας και επαναφέρετε το μίγμα στη φωτιά να ζεσταθεί. Βράστε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει τελείως.

2. Αδειάστε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη, να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας ζαχαροπλαστικής για να μην σχηματιστεί πέτσα. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Για τα φύλλα ζύμης choux, βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο να βράσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο μονομιάς, ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίστε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του σκεύους. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.

4. Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C και στρώστε 2 ταψιά με αποσπώμενα τοιχώματα των 20 εκατοστών, με λαδόκολλα. Αν έχετε μόνο ένα θα πρέπει να κάνετε το ψήσιμο τμηματικά.

5. Χτυπήστε λίγο την καυτή ζύμη choux με ένα μίξερ χειρός, ώστε να εκτονωθεί ο ατμός και ξεκινήστε να προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ενσωματώνοντας προσεκτικά το κάθε ένα στο μίγμα. Θα έχετε ένα λείο, ομοιόμορφο μίγμα που εξακολουθεί να διατηρεί το σχήμα του. Χωρίστε τη ζύμη choux σε δύο μέρη και μοιράστε την στον πάτο των δύο ταψιών. Απλώστε την με μια σπάτουλα και ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά. Αφήστε τις βάσεις να κρυώσουν εντελώς.

6. Για την τελική γέμιση, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μπολ με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Προσθέστε σταδιακά κουταλιές από την κρέμα ζαχαροπλαστικής, χτυπώντας τες να ενσωματωθούν. Προσθέστε άλλη μια κουταλιά μόνο όταν η προηγούμενη έχει ενσωματωθεί πλήρως. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως όλη η κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στο τέλος προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε.

7. Συναρμολογήστε το κέικ. Βάλτε την πρώτη στρώση ζύμης choux με την ακανόνιστη επιφάνεια προς τα πάνω, μέσα στη φόρμα που την ψήσατε και τοποθετήστε και το δαχτυλίδι (αποσπώμενο τοίχωμα). Προσθέστε όλη την κρέμα σοκολάτας πάνω από τη βάση ζύμης. Σκεπάστε με το άλλο κομμάτι ζύμης με την ακανόνιστη μεριά προς τα πάνω και τοποθετήστε το γλυκό σκεπασμένο στο ψυγείο, για 4-6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε ως έχει ή με λίγη σάλτσα σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινή κοτοσαλάτα waldorf, με σως γιαουρτιού

Maritozzi, τα διάσημα ιταλικά μπριοσάκια, σύμβολο δέσμευσης της ρωμαϊκής αγάπης

Κυπριακές ταχινόπιτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07