ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 21:09
MENU CLOSE

Αγία Σοφία: Προσβλητικές εικόνες για το μνημείο - Επισκέπτες βάζουν παπούτσια σε προθήκες του ναού

26.04.2022 18:26

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για την κακομεταχείριση της Αγίας Σοφίας από τις τουρκικές αρχές, με νέες εικόνες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης που προκάλεσε σάλο.

Πριν από λίγες ημέρες, αντέδρασαν φορείς, επαγγελματίες του τουρισμού αλλά έγιναν και παρεμβάσεις σε πολιτικό από τις φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη, καταγράφονται εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.

Βανδαλισμοί, απορρίμματα, σκόνη. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα το μνημείο της Αγίας Σοφίας προκαλούν θλίψη, καθώς το 2020 μετατράπηκε σε τέμενος, χάνοντας το μουσειακό χαρακτήρα της.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

 «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», έγραψε παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη αποκαταστάθηκε.

Ωστόσο, συνεχίζεται ο σάλος για την έλλειψη σωστής και κατάλληλης φροντίδας απέναντι στο μνημείο, αλλά και για τους κινδύνους που δημιουργεί ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό.

Πολλοί αμφισβητούν την εξήγηση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας ότι η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η ζημιά έγινε σκόπιμα και από ξυλουργικό εργαλείο.

Σε πολλές αναρτήσεις υπάρχει αμφισβήτηση και για την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκαταστήσουν σωστά τα ιστορικά μνημεία, καθώς αναφέρουν παραδείγματα κακοτεχνίας με σύγχρονα υλικά, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την γενική διευθύντρια της Unesco για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καλεί τη Μόσχα και το Κίεβο να συνεργαστούν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Μολδαβία: Οι επιθέσεις στην Υπερδνειστερία προσπάθεια να κλιμακωθεί η ένταση, λέει η πρόεδρος της χώρας

Σκληρές εικόνες: Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς, μετά τον πυροβολισμό του Άλεκ Μπάλντουιν (videos)

ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 21:02
Exit mobile version