search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:59
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» το έκτο κύμα πανδημίας – Οι διευκρινίσεις των ειδικών για τα μέτρα και τα εμβόλια (videos/audios)

22.06.2022 16:17
koronoios_new

Ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα μέσα σε ένα 24ωρο έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών, εν μέσω και της τουριστικής περιόδου. «Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», τόνισε ο Πλεύρης. Τι λένε οι ειδικοί για το έκτο κύμα πανδημίας, τα μέτρα και τα εμβόλια.

Συναγερμός σήμανε στην Ελλάδα χθες (21/6) λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 12.537.

Αντίστοιχα είναι και σήμερα (22/6) τα νούμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα και 1.631 επαναλοιμώξεις. Οι θάνατοι είναι 9, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 94.

Η κορύφωση του πρώιμου θερινού επιδημικού κύματος τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Παράλληλα, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας.

Πλεύρης: «Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ, τόνισε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη».

Για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών, δήλωσε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο κορωνοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες».

Αναφερόμενος στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (θανάτους και διασωληνωμένους), αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ και ένα χρόνο σχεδόν. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

Όπως σημείωσε σχετικά, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Σχολιάζοντας την χθεσινή αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, δήλωσε πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», είπε, αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.

Ως προς το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση, τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

Σαρηγιάννης: «Ξεκάθαρα είναι νέο κύμα πανδημίας»

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας», ενώ αναφέρθηκε και στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα». Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολείαεξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Όπως είπε, το καλό στην όλη κατάσταση είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

Οι εκτιμήσεις Τζανάκη-Παυλάκη

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως το αν έχουμε εισέλθει σε νέο κύμα της πανδημίας, αν τα εμβόλια μας παρέχουν ανοσία από τις νέες παραλλαγές και το αν πρέπει να επιστρέψουν κάποια μέτρα περιορισμού της πανδημίας έδωσαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» οι επιστήμονες Νίκος Τζανάκης και Γιώργος Παυλάκης.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό και με λογικά επιχειρήματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική», δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ, ο οποίος δικαιολογώντας την άρση των μέτρων υποστήριξε ότι η Ελλάδα ακολουθούσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Παυλάκης ανέφερε σχετικά: «Αυτό είναι παγκόσμιο λάθος. Δυστυχώς και ο ανταγωνισμός για μια επάνοδο της οικονομίας και ιδίως των ταξιδιών και του τουρισμού, κάνει όλους να τρέχουν πίσω από αυτούς που ανοίγουν πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό».

«Φέτος θα συμβεί ότι και πέρυσι με τη Δέλτα»

Σύμφωνα με τον ερευνητή τα πράγματα στην Ελλάδα έγιναν και πάλι επικίνδυνα και θα έχουμε σίγουρα ένα επιδημικό κύμα το καλοκαίρι. «Το κύμα έχει ήδη αρχίσει αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα. Η Όμικρον 5 εμφανίστηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Παυλάκης επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στην κοινωνία δεν μετριούνται καλά.

«Το Όμικρον 5 είναι καινούργιος ιός. Καταστρατηγεί τα εμβόλια που ξέρουμε. Όλοι οι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν την Όμικρον 5 και μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Φαίνεται ότι είναι βαρύτερος ιός», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

«Eίμαστε ήδη στο έκτο κύμα πανδημίας»

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης. «Είμαστε σε ένα έκτο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουμε τη νόσο στο σπίτι». Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο που δεν το έχει κάνει να εμβολιαστεί και να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι είναι πάνω από 50 ετών.

«Ο κορωνοϊός υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες μόνοι μας», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Από τη μεριά του ο κ. Παυλάκης συμπλήρωσε ότι ο κορωνοϊός αφήνει χρόνια νοσήματα στους ασθενείς, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η παραλλαγή Όμικρον 5 είναι χειρότερη».

«Η παραλλαγή Όμικρον 5 είναι χειρότερη»

Ο κ. Τζανάκης απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Παυλάκης είπε ότι τα εμβόλια προάγουν την ενδημία στην κοινωνία. «Η Όμικρον με την Όμικρον 5 είναι πολύ διαφορετικοί ιοί», υποστήριξε με έμφαση ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις εμβολιασμένων με έντονα συμπτώματα.

«Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατευθεί πλήρως. Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία», είπε ο ερευνητής.

Γκάγκα: «Καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια το φθινόπωρο με περισσότερα στελέχη»

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» υπογράμμισε από την πλευρά της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά», η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση, επισήμανε πως άνοιξε πριν καιρό για τους ευάλωτους, εδώ και αρκετούς μήνες, επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες η σύσταση είναι να το κάνουν. «Για όλο τον πληθυσμό πιστεύουμε και αυτό μένει να το δούμε, ότι θα υπάρξει σύσταση για προφύλαξη, όπως υπάρχει για την γρίπη, το φθινόπωρο» σημείωσε.

Μιλώντας για την τέταρτη δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το έκτο πανδημικό κύμα, ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. «Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό», ξεκαθάρισε.

«Όπως πάντα, αν δούμε ότι κάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία και αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, φυσικά θα ληφθούν μέτρα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε εξαιρετικά καλά αν προσέξουμε όλοι λίγο και θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε όλοι», κατέληξε.


Μαγιορκίνης: «Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα»

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης», ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπάρχουν δύο θέματα, σημείωσε ο ίδιος. «Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια», είπε.

«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη», προσέθεσε.

Σε ότι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Για την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον. «Που σημαίνει ότι είναι λίγο ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου με τα χαρακτηριστικά της χαμηλότερης νοσηρότητας και πιθανώς να μην δούμε κάποια έκπληξη, τουλάχιστον όχι σύντομα», εκτίμησε.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

Νέα μέτρα για το καλοκαίρι;

Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης.

«Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σημείωσε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό» στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης». Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα «σαφώς ανεπαρκές» ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έκανα ποτέ κακό στα παιδιά μου, δηλώνει μέσα από τη φυλακή – Τι λέει η αδελφή της και ο δικηγόρος της

Μύκονος: Παρέα Ελληνοϊσπανών άφησε φιλοδώρημα πάνω από 3.000 ευρώ – Δείτε τι λογαριασμό έκαναν για ένα γεύμα! (Video)

Λέσβος: Πρόσφυγας γέννησε ενώ ήταν εγκλωβισμένη σε βραχονησίδα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:59