search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2244
25/08/2022
25.08.2022 06:00
maximou_new

«Καλύτερα σκύλος σε εποχή ηρεμίας, παρά άνθρωπος σε περίοδο χάους». Η φράση αυτή, που προέρχεται από κινεζική συλλογή διηγημάτων του 17ου αιώνα, μοιάζει να ταιριάζει γάντι στη φάση που διανύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της έως τώρα θητεία της διαδοχικές κρίσεις – από τον Έβρο και την πανδημία της Covid-19 μέχρι την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη –, είναι η πρώτη φορά που μια διπλή κρίση απειλεί να ανατρέψει κάθε πολιτικό δεδομένο και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το εύρος των αναταράξεων ή τη διάρκειά τους.

Ακόμα χειρότερα, είναι η πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να δικαιολογήσει πράξεις και πολιτικές της ή να αποδώσει τις κρίσεις σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών (τουλάχιστον ενός, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη) και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ ήταν αποκλειστικά δική της απόφαση, η οποία, μάλιστα, έως ώρας δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τη δεύτερη κρίση, αυτή της ενέργειας και των τιμών του ρεύματος, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς οι παραγωγοί ανακοίνωσαν τιμές – ηλεκτροσόκ για τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας μεγάλα ερωτήματα για το πόσο βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάλει το χέρι η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλύνει κάπως το άχθος που καλούνται να σηκώσουν οι καταναλωτές, αλλά και πόσο μπορεί να αντέξει την κατάσταση αυτή ο προϋπολογισμός.

Το βέβαιο είναι ότι τα πράγματα έχουν «πάει νότια» (κατά την αμερικανική έκφραση που υποδηλώνει ότι τα πράγματα έχουν στραβώσει) πολύ γρήγορα και ότι πλέον η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε εξαιρετικά δυσεπίλυτα προβλήματα, χωρίς, μάλιστα, να έχει άνεση χρόνου (ήδη, είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο), αλλά ούτε και την ευχέρεια να αλλάξει την ατζέντα, όπως μπορούσε να κάνει στο παρελθόν.

Η «μητέρα των μαχών»

Όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει έλαβε η κυβέρνηση χθες στη συνεδρίαση – κεκλεισμένων των θυρών – της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε (αποκλειστικά, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας) η τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα (πρώην «εκλεκτό» του Μαξίμου) Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την τοποθέτηση αυτή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι ήδη έχουν ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, το κλίμα που διαμορφώνεται για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση χαρακτηρίζεται «πολεμικό» και η συζήτηση «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Ποντίκι», οι στόχοι του πρωθυπουργού για την αυριανή σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι:

● Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

● Να αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα που έπεσαν θύματα των «κοριών» της ΕΥΠ.

● Να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν αγόρασε ούτε χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό όπως το Predator.

● Να ζητήσει από την αντιπολίτευση να συμμετάσχει δημιουργικά στην αναμόρφωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο γρίφος της Εξεταστικής

Από την άλλη, η κυβέρνηση εμφανίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στην τακτική της να ζητήσει επέκταση των ερευνών της Εξεταστικής Επιτροπής σε βάθος δεκαετίας, ακόμα κι αν αρχικά υπαναχωρήσει προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες της, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ και έχουν συναινέσει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι λόγοι αυτής της επιμονής είναι δύο:

Πρώτον, η κυβέρνηση να αποδείξει ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι φαινόμενο που αφορά μόνο την ίδια.

Δεύτερον, όπως επισήμανε το ΚΚΕ, για να επιχειρήσει όσο μπορεί να αποπροσανατολίσει από την παρούσα συγκυρία, η οποία της προκαλεί μεγάλη αμηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε στο τελευταίο μπρίφινγκ πως «η κυβέρνηση θεωρεί ότι, παράλληλα με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης (σ.σ.: υπόθεση Ανδρουλάκη), η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και σε βάθος χρόνου, ώστε να εντοπιστούν διαχρονικές αβλεψίες και θεσμικά κενά, αλλά και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον».

Προσέθεσε δε ότι «στο πλαίσιο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής δεν νοείται μόνο αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού, χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν στο περιστατικό αυτό. Όχι για να προβούμε στους οποιουσδήποτε συμψηφισμούς – μακριά από μας η λογική των οποιονδήποτε συμψηφισμών – αλλά γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προκύψει κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον».

Οι ανησυχίες

Όσον αφορά το θέμα του spyware Predator, ο Οικονόμου σημείωσε ότι «θέλουμε επίσης την πλήρη διερεύνηση της πιθανής λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών και εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρότι – όπως έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει – οι ελληνικές κρατικές αρχές ουδεμία σχέση έχουν με τα λογισμικά αυτά», εμμένοντας στη στάση που η κυβέρνηση υιοθέτησε από την αρχή.

Ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι απλώς το πρώτο μέρος μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας, από την οποία δύσκολα θα βγει αλώβητη, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποκάλυψης μιας νέας παρακολούθησης, λ.χ., πολιτικού προσώπου ή επιχειρηματία, η οποία θα προκαλέσει πραγματική θύελλα και τεράστιες αναταράξεις συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου, με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το ζήτημα των κατασκοπευτικών λογισμικών (όπως το Predator), τα οποία αποτελούν «μάστιγα» σε ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την απόκτηση και χρήση του, ρεπορτάζ από διεθνή ΜΜΕ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα λογισμικά αυτά να χρησιμοποιούνται από τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν και κυβερνητικοί φορείς να αξιοποιούν τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων, μέθοδος πολύ πιο φθηνή από αυτή καθαυτή την απόκτηση του λογισμικού.

Στη μέγγενη του ενεργειακού

Τώρα, όσον αφορά τα ενεργειακά, με την τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται για τον Σεπτέμβριο γύρω στα 80 λεπτά του ευρώ, είναι προφανές ότι η κατάσταση συνεχίζει να βαίνει ανεξέλεγκτη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι για τον Αύγουστο η τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών με την κρατική στήριξη να φθάνει στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση θα ανέλθει στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια, οπότε και η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί γύρω στα 15 λεπτά. Επίσης για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά.

Επίσης, ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «δημιουργούμε από τον Σεπτέμβριο έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά, η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις».

Ωστόσο, αν κάποιος λάβει υπόψη ότι για την επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει μη βιώσιμη, καθώς όσο αυξάνεται από τους παραγωγούς η τιμή της κιλοβατώρας, τόσο περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να διαθέτει η κυβέρνηση για να μην οδηγηθούν τα νοικοκυριά – ακόμα και της μεσαίας τάξης – σε χρεοκοπία.

Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία συνεχίζει να αξιοποιεί ως «όπλο» το φυσικό αέριο, απειλώντας την Ευρώπη είτε με πλήρη διακοπή της παροχής του είτε με δραματική αύξηση της τιμής του, προκαλώντας «ασφυξία» στις οικονομίες των χωρών – μελών της Ε.Ε., η οποία, κατά τα φαινόμενα, δεν αναμένεται να προβεί σε δραματικές παρεμβάσεις εντός του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι τα κράτη – μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς το δέον γενέσθαι.

Επιφυλακτικός ο Σταϊκούρας

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προσπάθησε να βάλει φρένο στην παροχολογία που διάφορες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά στον τομέα της ενέργειας, αλλά υπογραμμίζοντας ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για την ενέργεια τόσο λιγοστεύουν οι πόροι για άλλα μέτρα στήριξης.

Επίσης τόνισε ότι ήδη έχει συζητήσει με τον Μητσοτάκη το θέμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και ότι αυτά θα κλειδώσουν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα έχει την πλήρη εικόνα του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργεί και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού, για τα έσοδα του οποίου είπε ότι ήδη βρίσκονται στο 95% του 2019 και σχεδόν σίγουρα θα το ξεπεράσουν πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Από την άλλη, όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί με αυξανόμενο άγχος τις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας και ειδικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global μοιάζει να μην μπορεί να αποφύγει πλέον το ενδεχόμενο χειμερινής ύφεσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και κερδοσκοπικών πιέσεων από τις αγορές σε χώρες που κρίνονται πιο ευάλωτες στην παρούσα φάση.

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος για υποκλοπές: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει

Οργή Τασούλα για τις διαρροές: «Σουρωτήρι» η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δεμίρης επιβεβαίωσε το παρακράτος Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:10