search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:11
MENU CLOSE

Ανατολική Μεσόγειος: Εντυπωσιακή φωτογραφία από την φάλαινα φυσητήρα

29.08.2022 18:46
falena- fisitiras-new

Μια φωτογραφία που απεικονίζει την απαράμιλλη ομορφιά της εντυπωσιακής φάλαινας– φυσητήρα έδωσε στη δημοσιότητα το «Archipelagos – Institute of Marine Conservation».

Το Αρχιπέλαγος απαθανάτισε το θαλάσσιο θηλαστικό τη στιγμή που έβγαζε νερό από τον φυσητήρα της και δημοσίευσε στο facebook τη φωτογραφία.

Πρόκειται για την φάλαινα φυσητήρα που «κατοικεί» στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συγκεκριμένη φάλαινα ζει μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου και  αποτελεί ένα από τα τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετά το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το τελευταίο διάστημα.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα, ενώ το προσδόκιμο  ζωής υπολογίζεται περίπου στα 70 έτη.

Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα μέλη, ενώ αναφορές για την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν από την εποχή του Αριστοτέλη.

Η ανάρτηση του Αρχιπελάγους:



«Φυσητήρας στο βόρειο – ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.

Είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετάμε αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!»

Διαβάστε επίσης:

Οικολογική καταστροφή στη Γαλλία – Η ξηρασία προκάλεσε ασφυξία σε 19 τόνους ψαριών

Ανησυχητική έκθεση Κομισιόν: Ποιες περιοχές του νότου της ΕΕ κινδυνεύουν από ξηρασία έως τον Νοέμβριο

Η κλιματική αλλαγή χτύπησε και την Κίνα: Επιχειρήσεις κλείνουν λόγω ξηρασίας – Σοβαρή έλλειψη στο νερό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:09