Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναφορά του Λαπίντ στη λύση των δύο κρατών κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηχεί την υποστήριξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ τον Αύγουστο για την πρόταση που ήταν αδρανής εδώ και καιρό.
«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Πρόσθεσε, ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.
«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι «στον πάγο», εδώ και πολύ καιρό.
Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.
Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».
«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef.
Από την πλευρά του, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισαν την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.
Ο Λάπιντ εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής για να εξομαλύνουν τις σχέσεις και συνεργαστούν με το Ισραήλ και προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, να συνάψουν ειρήνη μαζί τους.
Διαβάστε επίσης:
Ποιους αφορά η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν
Τζέιμς Μποντ: Ποιος θα είναι ο επόμενος «007» – Οι αλλαγές που έρχονται στις νέες ταινίες (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.