search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:36
MENU CLOSE

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη για τα τεθωρακισμένα στα νησιά – Άμεση απάντηση της Αθήνας

26.09.2022 17:38
tethorakismeno-nisia-1new

Στα άκρα τραβάει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

Όπως μεταδίδουν στην Τουρκία, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Του ζητήθηκε «να βάλει τέλος η Ελλάδα στις παραβιάσεις της στα νησιά».

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, απαντώντας στο διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός ισχυρισμός βασίζεται στις φωτογραφίες-προϊόν κατασκοπείας, που έβγαλαν drones σε Λέσβο και Σάμο.

«Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αγνοώντας το διεθνές δίκαιο». Αυτό ήταν χθες το βασικό θέμα των περισσότερων τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης που βασίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Anadolu που δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής (25/09), μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ακραία πρόκληση εκ μέρους της Ελλάδας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που φαίνεται να έχουν τραβηχτεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας, τα UAV των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εκτελούσαν πτήσεις αποστολής στο Αιγαίο, εντόπισαν κίνηση και διαπίστωσαν ότι δύο ελληνικά αποβατικά βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Λέσβο και Σάμο. Αξιοσημείωτο ήταν ότι τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ των οχημάτων που απέστειλαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ», αναφέρει η hurriyet.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου. Είναι, αναφέρουν, η «πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA».

Μετά το σκηνικό με τους S300 στην Κρήτη που υποτίθεται ότι «κλείδωσαν» τουρκικά μαχητικά, η Τουρκία συνεχίζει τα προπαγανδιστικά της παιχνίδια, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του πνεύματος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο Μητσοτάκης για την ετήσια σύνοδο της ΚΟ του ΕΛΚ

Ελληνοτουρκικά: Προς το παρόν «όχι» σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Φυσικό αέριο: Επιστολή στην Κομισιόν για το πλαφόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28